„Dobrą oponę robi się tak samo jak dobre risotto” – pisze we wstępie książki Maurizio Boiocchi, dyrektor Pirelli ds. badawczo-rozwojowych oraz ojciec opon Formula One P Zero i Cinturato. Książka rozpoczyna się od wskazania podobieństwa między przepisami kulinarnymi a mieszankami do produkcji opon. I jedne, i drugie są wynikiem zastosowania najlepszych składników oraz harmonijnej równowagi między nimi. Ręka eksperta jest niezbędna w kuchni i nie mniej konieczna w najnowocześniejszych technologiach wykorzystywanych przy produkcji współczesnych opon wyścigowych. Najważniejsze jednak zawiera się w jednym słowie, stanowiącym podtytuł książki: „handcrafted”, czyli „ręcznie robione” oraz na zdjęciach ukazujących inżynierów Pirelli, jak mierzą, analizują i przygotowują opony do zawodów.
„Miles and Meals” zawiera także przepisy głównego kucharza Pirelli, Fabrizio Tanfaniego, nadzorowanego przez szefa ds. obsługi gości, Cristiana Staurenghiego. Tekst opisuje najlepsze dania, które wyszły z ich kuchni, wyścig po wyścigu w każdym miejscu na świecie. Przepisy – naturalnie oparte na daniach kuchni włoskiej, ale często wzbogacone smakami krajów odwiedzanych w ciągu roku – zilustrowano oryginalnymi fotografiami składników potraw w kontekście Formuły 1, szczególnie makaronów.
Przepisy zawarte w książce kucharskiej „Miles and Meals” zostaną wkrótce opublikowane w Internecie. Będzie je można pobrać ze strony www.pirelli.com
MOTORHOME PIRELLI W LICZBACH
Liczba posiłków serwowanych w ciągu dnia: 180
Liczba kilogramów mięsa: 18 kg dziennie – 90 kg na jedno Grand Prix
Liczba kilogramów ryb: 12 kg dziennie – 60 kg na jedno Grand Prix
Liczba kilogramów makaronu: 10 kg dziennie – 50 kg na jedno Grand Prix
Olej: 15 litrów tygodniowo;
Mleko: 100 litrów tygodniowo, włączając cappuccino i herbatę
Owoce: 35 kilogramów tygodniowo
Liczba miejsc ogółem: 38
Wielkość kuchni: 2.50 metrów szerokości i 7 metrów długości.
Wielkość motorhome’u: 85 metrów kwadratowych.