Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogowy zawrót głowy

Pierogowy zawrót głowy

 

Kiedyś było to danie przygotowywane tylko na specjalne okazje, takie jak wesele, czy też imieniny. Na każdą okazję przewidziany był inny rodzaj pierogów. Obecnie panuje absolutna dowolność, jeśli chodzi o wielkość pieroga, czy też skład farszu. Dobre pierogi powinny mieć cienkie ciasto i odpowiednio doprawiony farsz, dlatego w ich przygotowanie wkładamy tak wiele serca i czasu. Najczęściej przygotowujemy je według tradycyjnych przepisów. W polskich domach najczęściej goszczą pierogi z kapustą i grzybami, mięsem lub ruskie. W sezonie letnim często przygotowujemy pierogi z owocami. W wolnej chwili zachęcamy do wypróbowania wariacji na temat pierogów – podziw w oczach domowników gwarantowany:)

 

Na początek:

DELIKATNE PIEROŻKI Z SEREM BUNDZ I BOROWIKAMI, PODANE Z POMIDORAMI CONCASSE I OLIWĄ Z PESTEK DYNI

 

Składniki dla 4 osób:

Ciasto:

150 g mąki

1 żółtko

1 łyżka oleju

Szczypta soli

Ciepła woda

 

Farsz:

2 łyżki oliwy z oliwek

½ pokrojonej w kostkę cebuli

200 g ugotowanych borowików

200 tartego sera bundz

50 ml winiaku

Kilka gałązek tymianku

Sól czosnkowa, Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

 

40 g kiełków groszku szparagowego

160 g pomidorów concasse

50 ml oleju z pestek dyni

2 łyżki uprzednio uprażonych pestek dyni

 

Sposób przygotowania:

Farsz: na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę i borowiki, dodać winiak, a gdy odparuje doprawić do smaku tymiankiem, solą czosnkową i pieprzem. Całość ostudzić i połączyć z tartym serem bundz.

 

Do przesianej mąki dodać żółtko, olej i tyle ciepłej wody, aby osiągnąć jednolitą masę o konsystencji ciasta pierogowego. Tak przygotowane ciasto zagnieść, odstawić na chwilę, a następnie rozwałkować i wykroić z ciasta koła używając szklanki. Na każdym kółku ułożyć małą porcję farszu i zlepić brzegi. Pierogi gotować 5 minut we wrzącej, osolonej wodzie, po czym obsmażyć na patelni.

 

Pierogi z serem bundz i borowikami podawać z kiełkami groszku szparagowego oraz pomidorami concasse z oliwą z pestek dyni i pestkami dyni.

 

Jak przygotować pomidory concasse możecie się dowiedzieć z Wideo Bloga Roberta Sowy. Zapraszamy do obejrzenia Zrób to sam: Pomidory cancesse

 

 

 

 

DUET AROMATYCZNYCH PIEROGÓW Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI LEŚNYMI ORAZ Z ŁOSOSIEM NORWESKIM

 

Składniki dla 4 osób:

Ciasto:

300 g mąki

2 żółtka

2 łyżko pleju

Sól do smaku

 

Farsz:

200 g Kapusty kwaszonej Smak

30 g suszonych podgrzybków

50 g cebuli

Olej

Sól, Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

 

50 g ugotowanych, pokrojonych w kostkę borowików

½ cebuli

½ pomidora bez skóry i nasion

 

Farsz z łososia:

100 g filetu z łososia norweskiego bez skóry i ości

50 g wędzonego fileta z łososia norweskiego

50 g cebuli

50 g Suszonych pomidorów Smak

50 g sera bundz

Olej

Sól, Pieprz czarny mielony, Przyprawa do ryb Prymat

 

20 g filetów anchois

Rukola

4 łyżki oliwy truflowej

2 łyżki octu balsamico

Oliwa do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Suszone podgrzybki umyć i moczyć kilka godzin, a następnie ugotować w tej samej wodzie. Kapustę ugotować i posiekać. Na oleju podsmażyć cebulę, dodać do niej kapustę oraz ugotowane, drobno posiekane grzyby. Całość podgrzać, intensywnie mieszając, doprawić do smaku solą, pieprzem i wywarem z grzybów, a następnie odparować, zestawić z ognia i wystudzić.

 

Filety z łososia drobno zmielić, suszone pomidory posiekać. Na oleju podsmażyć cebulę, ostudzić. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, dodać drobno pokrojony ser bundz i doprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą do ryb.

 

Do przesianej mąki dodać żółtko, olej i tyle ciepłej wody, by osiągnąć jednolitą masę ciasta pierogowego. Zagnieść i odstawić na kilka minut. Po rozwałkowaniu wykroić z ciasta koła, używając szklanki. Następnie na każdym z nich umieścić porcję farszu i zlepić brzegi. Z połowy ciasta przygotować pierogi z kapustą i grzybami leśnymi, a z drugiej części z nadzieniem grzybowym.

Pierogi gotować 3 minuty (każdy rodzaj oddzielnie) we wrzącej, osolonej wodzie.  Po wyjęciu z wody pierogi usmażyć z obu stron na rozgrzanej oliwie na złoty kolor. Pierogi z nadzieniem z łososia udekorować suszonymi pomidorami, sałatą rukola i skropić oliwą truflową, natomiast te z kapustą i grzybami posypać smażonymi borowikami z cebulą i pomidorami concasse.

Do przygotowania pierogów polecamy:

Pierogowy zawrót głowy Pierogowy zawrót głowy

 

Smacznego!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak