Pierogowy zawrót głowy

Kiedyś było to danie przygotowywane tylko na specjalne okazje, takie jak wesele, czy też imieniny. Na każdą okazję przewidziany był inny rodzaj pierogów. Obecnie panuje absolutna dowolność, jeśli chodzi o wielkość pieroga, czy też skład farszu. Dobre pierogi powinny mieć cienkie ciasto i odpowiednio doprawiony farsz, dlatego w ich przygotowanie wkładamy tak wiele serca i czasu. Najczęściej przygotowujemy je według tradycyjnych przepisów. W polskich domach najczęściej goszczą pierogi z kapustą i grzybami, mięsem lub ruskie. W sezonie letnim często przygotowujemy pierogi z owocami. W wolnej chwili zachęcamy do wypróbowania wariacji na temat pierogów – podziw w oczach domowników gwarantowany:)
Na początek:
DELIKATNE PIEROŻKI Z SEREM BUNDZ I BOROWIKAMI, PODANE Z POMIDORAMI CONCASSE I OLIWĄ Z PESTEK DYNI
Składniki dla 4 osób:
Ciasto:
150 g mąki
1 żółtko
1 łyżka oleju
Szczypta soli
Ciepła woda
Farsz:
2 łyżki oliwy z oliwek
½ pokrojonej w kostkę cebuli
200 g ugotowanych borowików
200 tartego sera bundz
50 ml winiaku
Kilka gałązek tymianku
Sól czosnkowa, Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
40 g kiełków groszku szparagowego
160 g pomidorów concasse
50 ml oleju z pestek dyni
2 łyżki uprzednio uprażonych pestek dyni
Sposób przygotowania:
Farsz: na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę i borowiki, dodać winiak, a gdy odparuje doprawić do smaku tymiankiem, solą czosnkową i pieprzem. Całość ostudzić i połączyć z tartym serem bundz.
Do przesianej mąki dodać żółtko, olej i tyle ciepłej wody, aby osiągnąć jednolitą masę o konsystencji ciasta pierogowego. Tak przygotowane ciasto zagnieść, odstawić na chwilę, a następnie rozwałkować i wykroić z ciasta koła używając szklanki. Na każdym kółku ułożyć małą porcję farszu i zlepić brzegi. Pierogi gotować 5 minut we wrzącej, osolonej wodzie, po czym obsmażyć na patelni.
Pierogi z serem bundz i borowikami podawać z kiełkami groszku szparagowego oraz pomidorami concasse z oliwą z pestek dyni i pestkami dyni.
Jak przygotować pomidory concasse możecie się dowiedzieć z Wideo Bloga Roberta Sowy. Zapraszamy do obejrzenia Zrób to sam: Pomidory cancesse
DUET AROMATYCZNYCH PIEROGÓW Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI LEŚNYMI ORAZ Z ŁOSOSIEM NORWESKIM
Składniki dla 4 osób:
Ciasto:
300 g mąki
2 żółtka
2 łyżko pleju
Sól do smaku
Farsz:
200 g Kapusty kwaszonej Smak
30 g suszonych podgrzybków
50 g cebuli
Olej
Sól, Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
50 g ugotowanych, pokrojonych w kostkę borowików
½ cebuli
½ pomidora bez skóry i nasion
Farsz z łososia:
100 g filetu z łososia norweskiego bez skóry i ości
50 g wędzonego fileta z łososia norweskiego
50 g cebuli
50 g Suszonych pomidorów Smak
50 g sera bundz
Olej
Sól, Pieprz czarny mielony, Przyprawa do ryb Prymat
20 g filetów anchois
Rukola
4 łyżki oliwy truflowej
2 łyżki octu balsamico
Oliwa do smażenia
Sposób przygotowania:
Suszone podgrzybki umyć i moczyć kilka godzin, a następnie ugotować w tej samej wodzie. Kapustę ugotować i posiekać. Na oleju podsmażyć cebulę, dodać do niej kapustę oraz ugotowane, drobno posiekane grzyby. Całość podgrzać, intensywnie mieszając, doprawić do smaku solą, pieprzem i wywarem z grzybów, a następnie odparować, zestawić z ognia i wystudzić.
Filety z łososia drobno zmielić, suszone pomidory posiekać. Na oleju podsmażyć cebulę, ostudzić. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, dodać drobno pokrojony ser bundz i doprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą do ryb.
Do przesianej mąki dodać żółtko, olej i tyle ciepłej wody, by osiągnąć jednolitą masę ciasta pierogowego. Zagnieść i odstawić na kilka minut. Po rozwałkowaniu wykroić z ciasta koła, używając szklanki. Następnie na każdym z nich umieścić porcję farszu i zlepić brzegi. Z połowy ciasta przygotować pierogi z kapustą i grzybami leśnymi, a z drugiej części z nadzieniem grzybowym.
Pierogi gotować 3 minuty (każdy rodzaj oddzielnie) we wrzącej, osolonej wodzie. Po wyjęciu z wody pierogi usmażyć z obu stron na rozgrzanej oliwie na złoty kolor. Pierogi z nadzieniem z łososia udekorować suszonymi pomidorami, sałatą rukola i skropić oliwą truflową, natomiast te z kapustą i grzybami posypać smażonymi borowikami z cebulą i pomidorami concasse.
Do przygotowania pierogów polecamy:
![]() |
![]() |
Smacznego!
Komentarze (0)