Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nie wiesz co zrobić na obiad? Pieczony kurczak z warzywami to dobry pomysł!

Nie wiesz co zrobić na obiad? Pieczony kurczak z warzywami to dobry pomysł!

Soczyste, miękkie mięso z chrupiącą skórką – tak, to kurczak pieczony razem z warzywami! Szukasz pomysłu na obiad dla całej rodziny? Chcesz dowiedzieć się, w jakiej temperaturze i jak długo piec całego kurczaka w piekarniku? Koniecznie zobacz najnowszy odcinek „Doradcy Smaku", w którym Daria Ładocha pokazała jak w prosty sposób zrobić to danie.

Jak przygotować mięso do pieczenia? Bazą jest olej rzepakowy, który wydobywa smak z potraw. Do tego pokrojona cebula i gruboziarnista sól, która doskonale wydobywa aromat pozostałych przypraw i sprawia, że skórka kurczaka jest chrupiąca. Nie zapominajmy o mielonej, słodkiej papryce, która dodaje pięknego koloru. 

Nie zapominajmy o pysznych warzywach: koprze włoskim, żółtej cukinii oraz marchewce! Fenkuł włoski jest lekko pieprzowy w smaku, cukinia delikatna, a marchewka słodka. Wszystko to podkreśla mieszanka warzyw kuchni włoskiej, w której znajduje się między innymi oregano, bazylia oraz cząber, które idealnie współgrają z pieczonym mięsem.

Z czym podawać tak przygotowanego pieczonego kurczaka? Oczywiście, że z sosem! Słodko-gorzka miodowa musztarda idealnie komponuje się intensywnym ząbkiem czosnku, pikantną papryczką chili oraz łagodzącym ostrość jogurtem greckim. Gorzkiego smaku dodają świeże zioła (mięta i natka pietruszki). Do tego wszystkiego brakuje nutki kwasowości, którą zapewnia sok wyciśnięty z połówki cytryny. 

Masz ochotę na taki obiad? Sprawdź przepis! >>

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak