Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone warzywa w piekarniku, czyli pomysł na oryginalną, orientalną sałatkę!

Pieczone warzywa w piekarniku, czyli pomysł na oryginalną, orientalną sałatkę!

Pieczone ziemniaki, buraki, marchew i korzeń pietruszki z dodatkiem wyraźnych przypraw w towarzystwie karmelizowanej czerwonej cebuli. Czy nie brzmi to smakowicie? Może być jeszcze smaczniej! W najnowszym odcinku XVII sezonu Doradcy Smaku" Daria Ładocha pokazała jak przygotować wyjątkową sałatkę z pieczonymi warzywami korzennymi.

Pieczone warzywa korzenne są bardziej intensywne w smaku od ich gotowanych wersji. Dodatek oliwy oraz lekko korzennej kurkumy podbija ich smak oraz aromat. Zrobienie ich to nic trudnego! Wystarczy piec je przez 35 minut w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku.

Całość idealnie uzupełnia sos na bazie tahini. To sezamowa pasta, która obecna jest w kuchni bliskowschodniej. Do czego można jej użyć? Oczywiście, że do warzyw! Sprawdza się jako polewa, dressing lub sos – tak użyta została w tym przypadku. Aby stała się doskonałym sosem do sałatki, trzeba wymieszać ją z innymi składnikami. W połączeniu z jogurtem greckim, miodem, papryczką chili, mieloną papryką słodką oraz wędzoną tworzy zrównoważony w smaku sos, który idealnie dopełnia pieczone oraz świeże warzywa.

Czym byłaby sałatka bez sałaty? W tym przepisie nie może jej zabraknąć! Liście sałaty rzymskiej położone na talerzu. Na nich garść roszponki, połówki pomidorków koktajlowych oraz łyżka pomidorów suszonych. Na wierzchu prażone pestki słonecznika oraz gałązka świeżej kolendry doskonale dopełniają danie smakowo oraz wizualnie. 

Chcielibyście się dowiedzieć, jak zrobić tę sałatkę? Sprawdźcie przepis!

Wredota 31.01.2023 13:46
Jadłam u córki, ale już robię dziś sama, kupiłam pastę tahini. Pycha i efektownie wygląda i smakuje wyśmienicie.Polecam!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak