Peruwiańskie Smaki

Ze względu na położenie geograficzne nie mogą obejść się bez ryb i owoców morza. Dużą popularnością cieszy się ryba marynowana z chili, cebulą i cytryną, którą podaje się ze słodkimi ziemniakami. Peruwiańczycy oprócz tego bardzo lubią steki z pomidorami, cebulą i ziemniakami (lomo saltado) oraz zupę z wołowiną, makaronem i jajkiem zwaną sopa a la criolla. Jeżeli chodzi o napoje narodową specjalnością jest koktajl pisco, który przygotowuje się z soku z cytryny, białka jaj, słodkiego syropu i dużej ilości lodu.
Jednym z występujących w Peru owoców jest cherimoya, zwany flaszowcem peruwiańskim. Jest duży i mięsisty, ma porowatą skórkę. Przed zjedzeniem trzeba oczyścić go z czarnych, niejadalnych pestek. Wyróżnia się charakterystycznym słodko- kwaśnym smakiem, który przypomina nieco mieszankę truskawek z bitą śmietaną, mango i ananasa. Dojrzały owoc poznajemy po ciemnej i miękkiej skórce. Cherimoya doskonale smakuje skropiona sokiem z cytryny i posypana świeżo zmielonym pieprzem. Zawiera dużo witaminy C oraz wapnia.
Komentarze (1)