Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasty kanapkowe - idealne na przyjęcie

Pasty kanapkowe - idealne na przyjęcie

Pasty kanapkowe powoli, ale skutecznie podbijają nasze serca. Są pyszną alternatywą dla tradycyjnych dodatków do pieczywa, a ich wyrafinowany i oryginalny smak niejednego może zaskoczyć. Wyjątkowo sprawdzają się jako przekąski na różnego rodzaju imprezach – świeże bułeczki, chrupiące paluszki, krakersy czy wytrawne ciasteczka posmarowane lub zanurzone w delikatnym kremie mogą urzec nawet wybredne podniebienia.

Mała kanapeczka z pokrojonej bagietki z łyżeczką pysznej pasty, to doskonała przekąska na domową imprezę. Nie tylko dobrze smakuje, ale też wygląda apetycznie, co na pewno zachęci naszych gości do skosztowania. Dobra wiadomość jest taka, że przepisy na pasty możemy tworzyć sami, a ich smak zależy tylko od preferencji naszych kubków smakowych. Właściwie nie ma produktu, który nie mógłby znaleźć się wśród składników pasty, więc jeśli nie brakuje nam kulinarnej odwagi warto pokusić się o stworzenie własnych receptur i spróbować nietypowych, ale kreatywnych połączeń.

Bez wątpienia każdy z nas zna smak tradycyjnej pasty jajecznej – w końcu jest to najczęściej przygotowywany krem kanapkowy w naszych domach. Część z nas, podążając za kulinarnymi trendami, na pewno skorzystała już z innych oryginalnych przepisów na aromatyczne pasty, które bazują na wielu produktach, przede wszystkim warzywach, przyprawach, a nawet rybach.

Jedną z bardziej charakterystycznych i ciekawych w smaku past kanapkowych jest tapenada, czyli zmiksowana masa przyrządzona z czarnych oliwek z dodatkiem kaparów i oliwy. Tę klasyczną recepturę można oczywiście wzbogacić o dodatkowe składniki, np. bakłażana, czosnek czy suszone pomidory. Czarna pasta szczególnie zadomowiła się w kuchni śródziemnomorskiej, ale obecnie delektują się nią smakosze z całego świata.

Pasta, która z dnia na dzień zyskuje ogromne zainteresowanie wśród poszukiwaczy niebanalnych smaków to pasta kanapkowa z pieczonych buraków. Wykorzystanie w takiej formie tego popularnego warzywa z pewnością zaskoczy tych, którzy nigdy nie kosztowali pieczywa z tym ciemnoróżowym dodatkiem. A przygotowanie takiej pasty jest bardzo proste – wystarczy upiec buraki, a następnie zmiksować je z czosnkiem i prażonym słonecznikiem.

Kolejna pasta, która bez problemu znalazła wierne grono wielbicieli jest bardzo intensywna i aromatyczna. Nic dziwnego w końcu przyrządzona jest z pysznej ryby i białego twarogu. Standardowe składniki można oczywiście wzbogacić ulubionymi dodatkami i w ten sposób skomponować idealne smarowidło. Godna polecenia jest pasta z wędzonej makreli, sera ricotty oraz odrobiny chrzanu. Uwierzcie mi, że zakochają się w niej wszyscy wielbiciele oryginalnych smaków.

jejkuchnia 23.03.2018 17:22
Uwielbiam wszelkiego rodzaju pasty kanapkowe, to rzeczywiście super propozycja na imprezę. :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak