Papryka – słodka, ostra czy wędzona? Dopraw swoje potrawy do smaku.
Możecie sobie wyobrazić kuchnię bez papryki? Ciężko, prawda? To przyprawa o wszechstronnemu zastosowaniu. Papryką mieloną, w zależności od rodzaju, możemy doprawić większość dań. Przyprawimy nią mięsa na grilla, do pieczenia, duszenia. Pasuje do baraniny, cielęciny, drobiu, wieprzowiny i wołowiny. Świetnie komponuje się z rybami i owocami morza. Bez papryki nie wyobrażamy sobie dań takich jak gulasz, bigos, ziemniaki, potrawy z fasoli, a także wielu zup.
Węgier - Hiszpan dwa bratanki?
Papryka mielona jest jedną z podstawowych przypraw w znanej i cenionej kuchni hiszpańskiej. Z jej udziałem przygotowuje się wędliny takie jak sobrasada, chistorra czy popularne chorizo. Służy do przygotowywania różnorodnych marynat. To jednak nie wszystko bowiem papryka mielona, w kuchni hiszpańskiej pełni również funkcje dekoracyjne. Posypuje się nią grillowanie ośmiornice, szaszłyki, patatas revolconas. Z jej pomocą Hiszpanie barwią swoje potrawy, aby poza znakomitym smakiem uzyskały również wspaniały, apetyczny kolor. W tym celu dodaje się ją np. do paelli, marynowanych oliwek, lub dań z ciecierzycy.
Drugim krajem, gdzie papryka jest jednym z podstawowych produktów są Węgry. Węgierski gulasz, zupa rybna lub leczo nie smakowałyby tak samo gdyby nie zostały szczodrze przyprawione papryką. Co ciekawe, na Węgrzech początkowo używano papryki tylko w kuchni chłopskiej. Wśród szlachty i bogatszych sfer papryka znalazła uznanie dopiero w czasach wojen napoleońskich. Ówczesna blokada Europy uniemożliwiła sprowadzanie pieprzu i zaczęto szukać jego zastępstwa wśród łatwiej dostępnych przypraw.
Skąd przywędrowała papryka?
Papryka oryginalnie pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej. Była w tych rejonach uprawiana już 2500 lat p.n.e.. Aztekowie przyprawiali jedzenie drobno potłuczoną papryką, ale również stosowali ją do odpierania wrogich ataków poprzez rozpylanie papryki dmuchawami w stronę wrogich oddziałów. Papryka, która dostała się do oczu przeciwników, skutecznie uniemożliwiała im dalszy atak.
Papryka do Europy, podobnie jak wiele innych przypraw, przypłynęła najprawdopodobniej wraz z Krzysztofem Kolumbem. Bardzo szybko Hiszpanie zaadaptowali ją do swojej kuchni i znaleźli dla niej wszechstronne zastosowanie. Do Węgier papryka dotarła najprawdopodobniej dzięki Osmanom pod koniec XVI wieku, jednak początkowo była hodowana jako roślina ozdobna.
Od strąka do przyprawy w proszku
Papryka mielona to nic innego jak proszek uzyskany ze zmielonej suszonej papryki. Najprostszym i najbardziej naturalnym sposobem jej suszenia jest długotrwała ekspozycja na słońce. Inną metodą obróbki cieplnej jest wędzenie papryki dzięki czemu uzyskuje charakterystyczny smak i aromat. Gdy papryka jest sucha, o odpowiedniej wilgotności, mieli się ją najpierw w młynach młotkowych, a następnie drobno w młynach obrotowych. W zależności od ilości nasion i ścianek wewnętrznych strąka dodanych do produktu końcowego, otrzymuje się łagodniejszą lub ostrzejszą przyprawę.
POLECANE PRODUKTY
Komentarze (0)