Papryka słodka mielona zawdzięcza swą popularność wszechstronnemu zastosowaniu w kuchni polskiej, jak i kuchniach świata. To nieodłączny składnik kuchni indyjskiej, meksykańskiej i węgierskiej. Dodaje się ją do potraw mięsnych, sosów, twarogów, wędlin, past kanapkowych, sałatek, potraw z ryb, ryżu i drobiu. Papryka słodka jest ważną przyprawą ze względu na delikatny smak i wyjątkowe walory dekoracyjne, dzięki czemu można jej używać w większych ilościach. Nadaje potrawom nie tylko wyborny smak i aromat, ale też piękną, głęboką i ceglastą barwę. Dzięki papryce słodkiej każde danie wygląda od razu apetyczniej.
Warto zaopatrzyć się w paprykę słodką na Wielkanoc. Doda ona koloru mięsom i sosom. Nie zapomnijmy też, że papryka słodka doskonale komponuje się z majonezem, który jest ważnym dodatkiem na świątecznym stole, a dzięki papryce słodkiej zyska on nowe walory smakowe i dekoracyjne. Ponadto papryka słodka będzie doskonałym zwieńczeniem wszelkich potraw z jaj, które posypane czerwoną papryka zyskają apetyczne połączenie intensywnych i naturalnych kolorów żółtego i czerwonego przywołujących na myśl lato.
Polecamy bardzo prosty acz efektowny przepis na Wielkanoc i na paprykę słodką.
Sałatka z jajek przepiórczych i łososia
Sałatka, jako ten zdrowy element wielkanocnego stołu, musi się pojawić także na naszej uczcie. Niech to będzie jednak coś zupełnie nowego i wytwornego. Połączenie eleganckich i jajeczek przepiórczych o wybitnych walorach smakowych i odżywczych ze smakiem szlachetnego łososia gwarantują, że w prosty sposób podbijemy podniebienie nawet teściowej.
Składniki:
25 jajek przepiórczych (można je zastąpić kurzymi)
10 dag łososia wędzonego
2 łyżki Kaparów Smak
Sos:
1 szklanka śmietany 22-procentowej
1 łyżeczka Chrzanu tartego Smak
2 łyżki posiekanej rzeżuchy
1 łyżka Koperku Prymat
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka Papryki słodkiej Prymat
Sól morska, Pieprz czarny mielony Prymat
Sposób przygotowania:
Jajka ugotować na twardo (3 min), ostudzić, obrać i opłukać zimną wodą. Łososia pokroić w szerokie krótkie paski. Jajka przekroić na pół, dodać łososia, kapary i wymieszać. Przygotować sos: śmietanę ubić z sokiem z cytryny, wymieszać z chrzanem, rzeżuchą i koperkiem, posolić i popieprzyć. Sałatkę polać sosem, wymieszać. Na koniec posypać papryką słodką Prymat.
Warto wiedzieć, że...
"Kariera" papryki rozpoczęła się dawno temu wraz z odkryciem Indii przez Kolumba. Przywiózł on paprykę do Europy, gdzie szybko znalazła swoich wielbicieli. Obecnie spożycie jej jest nawet nieco większe niż spożycie pieprzu - to poważny konkurent dla pieprzu czarnego, zielonego i białego.