Papryka słodka mielona i danie na weekend

Papryka świetnie nadaje się do marynowania mięs, ryb, warzyw i serów. Oprócz właściwości smakowych poprawia ich kolor.
Polecam plastry wędzonego łososia marynowanego w słodkiej papryce, smakują naprawdę wyśmienicie.
Warto też stosować paprykę do wszelkiego rodzaju past rybnych (np. z makreli) i jajecznych. Ciekawie komponuje się również z sosami na bazie jogurtu i majonezu, zaostrza bowiem ich smak i urozmaica wygląd.
Dodając paprykę można nadać kolor ryżowi, makaronom i innym wyrobom mącznym.
Papryka ma także właściwości zdrowotne, zawiera witaminy C i B, sporą ilość beta-karotenu i olejki eteryczne. To przyprawa pobudzająca wydzielanie soku żołądkowego i poprawiająca apetyt. Ma też właściwości przeciwzapalne i bakteriobójcze.
Z przyprawą tygodnia Robert Sowa poleca również Danie na weekend:
FLAKI Z IMBIREM, MAJERANKIEM, WĘGIERSKĄ PASTĄ CHILI I AROMATYCZNYM CHLEBEM WIEJSKIM
Składniki dla 2 osób:
100 g ugotowanych flaków wołowych
400 ml wywaru z wołowiny Kucharek
50 g marchwi
50 g selera
½ cebuli
1 łyżka masła
1 łyżka zasmażki
1 łyżka węgierskiej papryki w paście
½ łyżeczki słodkiej papryki Prymat
¼ łyżeczki marynowanego imbiru
1/8 łyżeczki mielonego kardamonu
1 listek laurowy Prymat
¼ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu Prymat
Sól, majeranek, gałka muszkatołowa Prymat
Sposób przygotowania:
Warzywa umyć, pokroić w paseczki i podsmażyć na maśle. Ugotowane flaki odcedzić, dodać do nich warzywa i całość zalać wywarem wołowym. Podczas, gdy flaki gotują się na małym ogniu, dodać przyprawy: słodką paprykę, posiekany imbir, gałkę muszkatołową, węgierską pastę paprykową, kardamon, liść laurowy, sól, pieprz oraz zasmażkę. Tak doprawione flaki ugotować do miękkości i podawać z wiejskim chlebem.
SMACZNEGO!
Komentarze (0)