Jak co roku zorganizowane będą tzw. cooking clash, czyli zawody w gotowaniu bezmięsnych potraw. Wszystkie tematyczne imprezy mają na celu edukację w zakresie idei wegetarianizmu oraz obalenie mitu kuchni wegetariańskiej jako szkodliwej dla zdrowia i rutynowej.
My również zachęcamy do urozmaicenia codziennego menu o bezmięsne potrawy. Dlatego w tym tygodniu proponujemy przygotowanie pożywnych, zdrowych, wegetariańskich sałatek. Z dodatkiem sosów sałatkowych Prymat na pewno będą smakować wyśmienicie. Oto nasze propozycje:
Sałatka z selera narciowego z orzechami włoskimi, sosem jogurtowym, bazylią i serem pleśniowym
Składniki:
3 twarde, soczyste i słodkie zielone jabłka
4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
½ selera naciowego umytego, obranego i pokrojonego pod kątem w cienkie plastry
Sok z ½ cytryny
Sos:
50 g sosu sałatkowego włoskiego Prymat
½ szklanki jogurtu naturalnego
Szczypta bazylii Prymat
50 g sera pleśniowego
Sól, pieprz mielony Prymat
Sposób przygotowania:
Przygotować sos: zmiksować jogurt z serem pleśniowym, dodać sos włoski Prymat, bazylię Prymat i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i białym pieprzem Prymat.
Jabłka dokładnie umyć, podzielić na cztery części, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki takiej samej grubości jak seler. Dodać orzechy i delikatnie wymieszać z sosem jogurtowym. Tak przygotowana sałatka doskonale komponuje się z rukolą.
Sałatka owocowa z miętą i sosem jogurtowo-imbirowym
Składniki dla 4 osób:
1/4 ananasa
1/2 melona
200 g czerwonych i zielonych winogron
1/4 małego arbuza
1 mango
1 awokado
100 g sera feta
50 g kiełków słonecznika
50 g sosu sałatkowego greckiego Prymat
50 ml oliwy z oliwek
Sos:
100 g jogurtu greckiego
100 g jogurtu naturalnego
1 łyżka syropu klonowego
1 łyżka posiekanego marynowanego imbiru
Kilka listków świeżej mięty
1 limonka
Sposób przygotowania:
Oba jogurty połączyć, dodać posiekaną miętę i imbir, syrop klonowy oraz sok z limonki. Owoce umyć, obrać, usunąć pestki i pokroić na dowolny kształt. Sos sałatkowy grecki Prymat wymieszać z oliwą i polać nim pokrojony w kostkę ser feta. Owoce ułożyć na półmisku, polać sosem jogurtowo-imbirowym i posypać marynowanym serem feta. Całość udekorować kiełkami słonecznika i listkami świeżej mięty.
Robert Sowa w jednym z odcinków Video Bloga również przygotowywał wegetariańską sałatkę z awokado oraz serem tofu. To idealna propozycja na nadchodzący tydzień. Zapraszamy do oglądania TUTAJ