Składniki na 2 porcje:
2 jabłka,
10 g drożdży,
125 g mąki,
2 jajka,
200 ml mleka,
Olej,
Cynamon mielony Prymat,
Cukier puder,
Szczypta soli.

Mąkę wsypujemy do miski,

dodajemy rozpuszczone w odrobinie wody drożdże. Mieszamy powoli i delikatnie.

Następnie dodajemy żółtka z dwóch jajek. Mieszamy.

Powoli dodajemy mleko i znów mieszamy aż masa na ciasto będzie gładka (ręcznie - ok. 5 minut).

Do drugiej miseczki wlewamy oddzielone wcześniej od żółtek białka jajek.

Dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę.

Tak ubite białka dodajemy do gładkiej masy i wszystko mieszamy.

Następnie kroimy jabłka w średniej grubości plastry. Na patelni podgrzewamy olej.

Każdy plaster jabłka obtaczamy w masie i układamy na patelni.

Smażymy przez ok. 2-3 minuty. Po tym czasie placuszka zdejmujemy z patelni i układamy na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem, żeby odsączyć tłuszcz.

Placuszki układamy na talerzu, dekorujemy listkiem mięty, a całość posypujemy cynamonem mielonym Prymat oraz cukrem pudrem.

Bon apetit!