Składniki:
4 jajka
50 g masła
100 g startego sera żółtego ementaler
Kilka kromek pieczywa tostowego
2 świeże pomidory
Olej do smażenia
Suszone pomidory w oleju Smak
Oliwa z oliwek
Tymianek Prymat
Kminek mielony Prymat
Cukier
Sól morska Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Obrane ze skórki pomidory kroimy w ćwiartki
...i usuwamy z nich środek z gniazdami nasiennymi.
Tak powstałe „łupinki” z miąższu kroimy w kostkę
...i podsmażamy na odrobinie oleju.
Doprawiamy solą, pieprzem, kminkiem mielonym i tymiankiem. Usmażone pomidory ugniatamy lekko łyżką żeby powstała pasta. Całość jeszcze chwilę podsmażamy i wykładamy do miseczki by pasta zdążyła ostygnąć.
W tym czasie przygotowujemy tosty. Kromki pieczywa tostowego po uprzednim odkrojeniu skórek wkładamy do ciepłego piekarnika na kilka minut. Tosty powinny być ciepłe, zarumienione i lekko chrupiące, a nie przypieczone jak grzanki.
Następnie do miski wbijamy 4 jajka, przyprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Wszystko porządnie mieszamy.
Dosypujemy tarty ser i ponownie mieszamy.
Na patelnię z odrobiną oleju
...i masła wylewamy jajka. Delikatnie mieszamy.
Gdy jajko się zetnie, zsuwamy omleta z patelni na talerz zawijając go.
Ciepłe tosty kroimy w trójkąty i każdy trójkąt smarujemy pastą pomidorową.
Układamy na talerzu i skrapiamy oliwą z oliwek.
Na wierzch tostów układamy pokrojone w paski suszone pomidory. Całość dekorujemy listkiem bazylii i podajemy. Bon apetit!