Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

O barszczu czerwonym

O barszczu czerwonym

Historia barszczu sięga czasów Władysława Jagiełly, dziś to obowiązkowe danie na wielu świątecznych stołach. Wigilijny barszcz czerwony bywa podawany z krokietem, kołdunem, uszkami a nawet z fasolą.

Jednak sam barszcz czerwony ma wiele kulinarnych odsłon. Podstawą są buraki i kwas buraczany, który można kupić bądź samemu przygotować tydzień wcześniej. Barszcz można też z powodzeniem zakwasić wodą z ogórków kwaszonych. Aby zachować intensywny, czerwony kolor, należy dodać odrobinę soku z cytryny czy octu – najlepiej balsamicznego. Barszcz można przyrządzić na wywarze jarzynowym, jednak nie jest on konieczny. Liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny oraz sól to podstawowe przyprawy, bez których trudno wyobrazić sobie dobrze doprawiony barszczyk.

Smak barszczu można ożywić dodatkiem grzybów, ale też jabłek, śliwek suszonych czy żurawiny, a nawet… malin.

 

Barszcz czerwony z suszoną śliwką i malinami

Składniki dla 4 osób:

 

1 kg buraków

1,5 l wody

20 dag mięsa z kością np. szponder

Pęczek włoszczyzny

50 g grzybów suszonych

100 g śliwek suszonych

200g malin mrożonych

1 czerwona cebula

3 łyżki cukru

Liść laurowy, Majeranek i Czosnek granulowany Prymat

Sól, Pieprz czarny mielony Prymat

Dodatkowo, ewentualnie 100 ml koncentratu barszczu czerwonego

 

Przygotowanie:

Buraki upiec w łupinach w temperaturze ok. 180 stopni. Miękkie ostudzić, obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Namoczyć grzyby, umyć mięso zalać wodą i gotować na małym ogniu. Na rozgrzanej patelni zarumienić pokrojoną w kostkę cebulkę i wraz z obraną i pokrojoną na kawałki włoszczyzną przełożyć do garnka. Dodać liść laurowy i przygotowane wcześniej buraki, maliny  a następnie zagotować. Dodać szczyptę czosnku, sól, 3 łyżki cukru i suszone śliwki (wedle uznania można dodać koncentrat barszczu czerwonego). Zagotować. Podawać wedle uznania z krokietem naleśnikowym, uszkami lub pasztecikami drożdżowymi.

 

Porada:

Przy przygotowaniu barszczu wigilijnego zastąp szponder wywarem warzywnym lub grzybowym.

 

 

Czarnula666 28.12.2014 13:49
Na wędzonce jest pyszny :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak