Nowy cykl kulinarny: Październikowe marynowanie z Robertem Sową

Dziś otwieramy pierwszy z naszych cykli kulinarnych – Październikowe Marynowanie z Robertem Sową.
Przez cały miesiąc będziemy Wam udzielać kolejnych rad i wskazówek, jak marynować, kiedy i ile, by potrawy zyskały niezapomniany i soczysty smak. Bądźcie z nami, a dotrzecie do każdego, jak to mówią – „przez żołądek do serca”.
Marynowanie mięs, ryb i warzyw
Marynowanie to bardzo ważny element sztuki kulinarnej. Właściwe zamarynowanie mięs, ryb i warzyw przed pieczeniem, czy grillowaniem, ma bardzo duży wpływ na smak i aromat przygotowywanych potraw. Dzięki marynatom mięsa stają się miękkie i bardziej soczyste. Poniżej przedstawiam Państwu moje ulubione marynaty do ryb i mięs.
Marynowanie ryb i białych mięs (proporcje na 1 kg)
Najwygodniej jest marynować ryby w ½ szklanki oliwy z oliwek połączonej z przyprawą do ryb Prymat. To gotowa, specjalnie skomponowana mieszanka idealnie komponująca się smakowo z rybami.
Ale polecamy również inne rodzaje marynat doskonale komponujące się z rybami i białym mięsem:
W stylu polskim:
½ szklanki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
1 op. koperku
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki pestek dyni
W stylu włoskim:
½ szklanki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
2 łyżki pokrojonych w paski suszonych pomidorów
2 łyżki pokruszonych orzeszków piniowych
1 opakowanie bazylii Prymat
Orientalna:
½ szklanki oliwy z oliwek
1 łyżka oleju sezamowego
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki ziaren sezamu
1 łyżeczka potłuczonej kolendry Prymat
1 łyżeczka imbiru Prymat
2 łyżki miodu
Meksykańska:
½ szklanki oliwy z oliwek
Sok z 1 limonki
2 łyżki pestek słonecznika
1 łyżeczka pieprzu cayenne Prymat
1 łyżeczka pokruszonej kolendry Prymat
2 łyżeczki słodkiej papryki
A jeszcze dziś - konkurs!
Komentarze (8)