Niewielu wie, że jajka królują na naszych stołach za sprawą pewnego rzymskiego gastronoma, który spopularyzował deser z miodu, mleka oraz ubitych jaj gotowanych na małym ogniu. Od tej pory jajka rozpoczęły swoją kulinarną podróż po całym świecie. Każdy z nas ma swoje ulubione przysmaki z jajek. Bez względu na fakt, czy najchętniej gotujemy je na twardo, na miękko, czy też delektujemy się smakiem tzw. jajek w koszulce, nie powinno zabraknąć ich w naszym menu ze względu na liczne wartości odżywcze.
Wielu z nas nie zwraca uwagi na oznaczenia jajek podczas wykonywania codziennych zakupów. Tymczasem naprawdę warto, bo informują nas o sposobie hodowli. Najlepiej kupować te z cyfrą 0 lub 1, gdyż oznaczają, że jajka pochodzą z ekologicznej fermy lub wolnego wybiegu. Cyfry 2 i 3 wskazują, że jaja pochodzą z chowu ściółkowego oraz klatkowego. Jednym słowem im niższa cyfra na opakowaniu, w tym lepszych warunkach przebiega hodowla. A Wy zwracacie uwagę na oznaczenia jajek podczas zakupów?
Więcej informacji na temat jaj znajdziecie na stronie: www.polskiefermy.pl