Norwegia - a może renifera?

Smakoszy ryb z pewnością zachwyciłaby kuchnia narodowa Norwegii, gdyby była bardziej popularna w Polsce. Nadal pozostaje u nas nieznana, ponieważ również sama Norwegia pozostaje obcym dla nas zakątkiem świata kojarzonym z Wikingami, fiordami i chłodnym klimatem.
Kuchnia norweska to w pierwszej kolejności ryby przyrządzane na setki sposobów. Ryby suszone, gotowane, wędzone lub marynowane. Fakt, że Norwegia otoczona jest przez Morza Północne, Norweskie i Barentsa, sprawia, że głównym produktem eksportowym są właśnie ryby z owocami morza. Specjalnością kuchni norweskiej jest dorsz, który jest przyrządzany na wszystkie możliwe sposoby. Norwegia specjalizuje się również w przyrządzaniu śledzi, łososia i pstrąga, oraz owoce morza. Również homary, kraby, małże oraz świeże krewetki są typowymi przysmakami na norweskim stole.
W Norwegii nie jada się zbyt dużo mięsa, ale jeśli już – to jest ono spożywane w niewielkich ilościach - głównie mięso z reniferów (których jest całe mnóstwo), baraninę oraz wielorybów. Na talerzu nie może zabraknąć ziemniaków, które są głównym dodatkiem do dań. W kuchni norweskiej pełno jest również produktów mlecznych – a ma to związek z historią. Norwegowie od wieków przygotowywali sery, by mogli przetrwać mroźną zimę. Te najbardziej znane to: Jarlsberg, Ost oraz Geitost (ser kozi).
My z kolei proponujemy przepis na Łososia norweskiego z sałatką z owoców południowych i rukoli
Komentarze (0)