Naszym Smakiem Tygodnia zostaje prawdziwy skarb europejskiej kuchni - Kapusta kwaszona

05.04.2011
Naszym Smakiem Tygodnia zostaje prawdziwy skarb europejskiej kuchni - Kapusta kwaszona

 

Źródła donoszą, że kapusta kwaszona po raz pierwszy została przygotowana w Chinach. Trudno jednak określić ramy czasowe jej rozpowszechnienia na stołach świata. Pierwszą wzmiankę o kapuście kwaszonej można przeczytać już w pismach greckiego medyka Heraklita z 400 p. n.e. Kapusta kwaszona już wtedy gościła masowo na biesiadnych stołach. Następnie w XI w. zyskała popularność w dzisiejszych Niemczech pod nazwą kompost.  Na właściwościach zdrowotnych kwaszonej kapusty poznano się w już XVIII wieku, kiedy spożywali ją w dużych ilościach żeglarze, aby uniknąć takich chorób jak szkorbut. Obecnie miejscem, które słynie z serwowania różnorodnych dań zawierających kwaszoną kapustę jest niemiecka Alzacja. Odwiedzając ten region warto spróbować intrygującego deseru z kwaszonej kapusty choucroute. To kwaszone warzywo jest doceniane także w Polsce, o czym świadczy organizowane w miejscowości Charsznica w Małopolsce wielkie święto kapusty.

 

Do przyrządzenia tradycyjnej kapusty kwaszonej potrzebujemy białą kapustę głowiastą lub kapustę głowiastą o stożkowych głowach. Podczas procesu kwaszenia kapusty dochodzi do rozkładu węglowodanów, dzięki czemu jej wartość energetyczna obniża się. Stąd spożywania kapusty w takiej formie ma aspekt dietetyczny. Uwzględniając kapustę kwaszoną w naszej diecie, dostarczamy organizmowi kwasu mlekowego, który ma dobroczynne działanie na układ trawienny. Kolejnym efektem ubocznym procesu kwaszenia jest wytworzenie pożądanych przez nas, charakterystycznych walorów smakowych i zapachowych. Przygotowując kwaszoną kapustę nie możemy zapomnieć o odpowiednich przyprawach, takich jak: owoc jałowca, pieprz, estragon, koperek.

 

Przygotowaną według tradycyjnej receptury kapustę kwaszoną oferuje marka Smak.  Jest to  znakomity dodatek do dań obiadowych, a zwłaszcza mięs. Najzdrowsza jest spożywana na surowo jako surówka. Doskonale smakuje także jako składnik gotowanych potraw, takich jak: bigos, farsz do pierogów, krokietów, czy kapuśniaków. Natomiast sok z kwaszonej kapusty stosowany jest w celach leczniczych, sprawdza się jako środek łagodzący kaszel, a także wzmacniający odporność.

 

 

Naszym Smakiem Tygodnia zostaje prawdziwy skarb europejskiej kuchni - Kapusta kwaszona

Udostepnij:

Komentarze (2)

Jolanta_P-S 05.04.2011 16:58
ja też wolę kiszoną kapustę
Koper 05.04.2011 14:02
ja zdecydowanie wolę kapustę kiszoną, a nie kwaszoną...
prymat