fot. TVP
Naleśniki ze szpinakiem
Składniki:
mleko
mąka
woda
jajka
Przyprawa Uniwersalna Kucharek
Nadzienie:
szpinak mrożony
rozdrobniony ser feta
Przyprawa Uniwersalna Kucharek
śmietana 18%
ser pleśniowy
Sposób przygotowania:
Do mąki dodać jajko, wodę i mleko - w takiej samej ilości. Wymieszać. Dodać przyprawę Uniwersalną Kucharek. Ciastopowinno mieć konsystencję śmietany. Smażyć naleśniki na rozgrzanej patelni, posmarowanej odrobiną oleju. Szpinak dusić do całkowitego odparowania. Dodać Przyprawę i czosnek. Po ostygnięciu wymieszać z serem feta. Naleśnika posmarować grubą warstwą masy i zwinąć w płaski rulon. Śmietanę podgrzać na małym ogniu i rozpuścić w niej dużą ilość sera. Naleśniki podsmażyć na chrupiąco i polać sosem śmietanowo-serowym.
Roladki łososiowe
Składniki:
naleśniki
łosoś wędzony - plastry
serek śmietankowy, twarożkowy do smarowania pieczywa
cytryna
koperek
kapary
sałata karbowana
pesto (zielone)
Przyprawa Uniwersalna Kucharek
Przepis:
Zimne naleśniki posmarować cienko przyprawionym serkiem. Położyć plastry łososia. Skropić cytryną. Posmarować pesto (pesto dobrze jest zmieszać z odrobiną serka by miało bardziej ścisłą konsystencję). Ułożyć i docisnąć sałatę. Posypać koperkiem i kaparami. Zwinąć w ścisły rulon. Pokroić na roladki ok 2-3 cm.
Zupa krem z porów z naleśnikowym makaronem
Składniki:
pory
Kostka Rosołu z Kury Kucharek
gęsta śmietana
pestki z dyni
naleśnik
Sposób przygotowania:
Ugotować pory i ziemniaki na bulionie. Doprawić wg uznania, zmiksować. Dodać śmietanę (tak, aby się nie zważyła). Podsmażyć na suchej patelni pestki z dyni. Naleśnika pokroić w cienkie paseczki a'la makaron tagliatelle. Makaron nałożyć do miseczki. Zalać zupą. Posypać prażonymi pestkami z dyni.