Mój przepis na...: Żołądki duszone w sosie musztardowym z pietruszką i koperkiem, odc. 34
Podroby wcale nie muszą kojarzyć się z mało wykwintnymi potrawami - można z nich przyrządzić wyjątkowo eleganckie czy nietypowo podane potrawy, które zasmakują każdemu. Robert Sowa uwielbia podroby, czemu daje wyraz niejednokrotnie dzieląc się swoimi wyjątkowymi przepisami na potrawy z żołądkami czy wątróbką.
To czego się obawiamy przygotowując podroby to to, czy aby na pewno będą kruche i smaczne po przyrządzeniu. Jeden z naszych użytkowników zainteresował się ile minut należy gotować żołądki drobiowe, tak by nie były twarde i by się nie rozgotowały. Robert Sowa na wizji odpowiedział, że najlepiej gotować żołądki do miękkości, czyli około 1-1,5 godziny.
By z tak przyrządzonych żołądków powstało eleganckie danie, warto je podać z wyjątkowym sosem, np. musztardowym. Musztarda ze względu na intensywny smak nada wyjątkowości potrawie.
Żołądki duszone w sosie musztardowym z pietruszka i koperkiem
Składniki dla 4 osób:
1 kg umytych, oczyszczonych żołądków indyczych
1,5 l Rosołu z kury Kucharek
Sos musztardowy:
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka masła
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżki Musztardy delikatesowej Prymat
1 łyżka miodu wielokwiatowego
1 szklanka gęstego jogurtu lub kwaśnej śmietany
1 mały pęczek koperku
1 mały pęczek natki pietruszki
Sól ziołowa Prymat
Pieprz biały mielony Prymat
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
Sposób przygotowania;
Umyte i osuszone żołądki kroimy w paski i gotujemy do miękkości w rosole.
Na patelni z rozgrzanym olejem rzepakowym i masłem podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz plastry czosnku. Następnie dodajemy miód, musztardę, sól ziołową do smaku oraz jogurt naturalny. Całość dokładnie mieszamy. Wsypujemy posiekaną natkę pietruszki oraz koperek. Przyprawiamy do smaku białym pieprzem i gałką.
Ugotowane żołądki podajemy z sosem musztardowym.
Komentarze (4)
Nie masz konta? Zarejestruj się