Mój przepis na...: Wiejski gulasz z żołądków drobiowych, odc. 13
Wyjątkowy smak podrobów tkwi w ich odpowiednim sposobie przygotowania. Wbrew pozorom, dobrze przyrządzone żołądki są delikatne i niskokaloryczne. Razem z różnorodnością warzyw, takich jak kapary, pomidory, papryka i ogórki, tworzą niesamowite połączenie.
Przed każdym gotowaniem podroby są bardzo dokładnie oczyszczane. Ich dodatkowym atutem jest niska cena, dzięki czemu możemy przygotować tani obiad. W przypadku gulaszu z żołądków drobiowych możemy wykorzystać zarówno żołądki kurze, jak i żołądki indycze.
Taki gulasz z żołądków warto podać z wyrazistymi dodatkami - ogórkami kwaszonymi lub kaszą perłową. Kasza pasuje jednak nie tylko do gulaszu. Jedna z naszych użytkowniczek zapytała Roberta Sowę, o to jakie danie można przygotować z kaszy jaglanej. Jeśli miałoby to być śniadanie, świetnie smakować będzie z bakaliami, rodzynkami, orzechami i miodem. Jeśli miałoby to być danie obiadowe - do kaszy można dodać świeżo krojoną natkę pietruszki i warzywa. Tak przygotowaną kaszę można podawać z mięsem, np. z soczystym kurczakiem.
Wiejski gulasz z żołądków drobiowych
Składniki dla 4 osób:
1 kg żołądków drobiowych
1 l Rosołu z kury kucharek
3 łyżki masła
2 cebule
1 czerwona papryka
10 pieczarek
1 puszka pomidorów pelati
500 g ugotowanej kaszy perłowej
6-7 Ogórków kwaszonych Smak
1 łyżka Kaparów Smak
6-8 Zielonych Oliwek Smak
Chili pieprz cayenne Prymat
Pieprz ziołowy Prymat
Majeranek otarty Prymat
Sól morska Prymat
Sposób przygotowania:
Umyte i osuszone żołądki kroimy w paski i gotujemy do miękkości w rosole z kury.
Pieczarki kroimy w plastry, a cebule i paprykę w grubą kostkę. Tak przygotowane składniki smażymy na złoty kolor na rozgrzanym maśle i doprawiamy do smaku solą morską. Po podsmażeniu przekładamy do gotujących się żołądków.
Następnie dodajemy kapary, pomidory pelati oraz posiekane zielone oliwki. Całość doprawiamy do smaku pieprzem ziołowym, chili pieprzem cayenne oraz roztartym w dłoniach majerankiem. Żołądki gotujemy do miękkości – przez ok. 30 minut.
Ogórki kwaszone obieramy ze skóry kroimy w małe kawałki i przekładamy do miseczki. Ogórki i kaszę podajemy w osobnych miseczkach. Do osobnej miski wlewamy gulasz, który możemy udekorować ulubionymi kiełkami.
Zapraszamy do oglądania programu "Mój przepis na..." codziennie od poniedziałku do piątku, o godz. 17:55, w telewizji POLSAT.
Komentarze (4)
Nie masz konta? Zarejestruj się