Każde dziecko chyba uwielbia kurczaka - warto je przekonać również do serów, nie tylko tych żółtych z dziurami, ale również innych. Z soczystym kurczakiem świetnie sprawdzi się wyrazisty owczy ser bundz. Najlepszy jest ten prosto z gór - delikatnie i świeży słodki smak idealnie współgrać będzie z lekko pikantną marynatą kurczaka.
Do marynaty dodajemy musztardę - należy pamiętać by nie dodać jej za dużo, to w końcu przepis dla dzieci. Zamiast kurczaka, można również użyć indyka, którego mięso jest równie delikatne w smaku. A czy ser bundz można zastąpić innym serem? Można, ale wtedy potrawa traci na swoim oryginalnym smaku, który gwarantował ser bundz.
Nasza użytkowniczka zapytała co najbardziej pasuje do drobiu jako napój - Robert Sowa rekomenduje dla najmłodszych kompot wiśniowy, natomiast dla starszych - białe wino.
A Wy jak najczęściej przyrządzacie kurczaka?
Piersi z kurczaka pod jabłkami i bundzem
Składniki dla 4 osób:
4 x 100 g piersi z kurczaka
2 obrane i pokrojone w plastry winne jabłka
Sok z 1 cytryny
1 łyżeczka Cynamonu mielonego Prymat
3-4 łyżki masła
1 łyżka miodu wielokwiatowego
100 g tartego sera bundz
4 gałązki natki pietruszki do dekoracji
Sól morska, Pieprz kolorowy Prymat
Marynata:
½ szklanki oleju rzepakowego
1 łyżka Musztardy sarepska Prymat
1 łyżka wielokwiatowego
3 łyżki pikantnej Przyprawy do kurczaka pikantnej Prymat
Sposób przygotowania:
Umyte, oczyszczone i osuszone piersi z kurczaka lekko rozbijamy i nacieramy marynatą powstałą przez połączenie wszystkich jej składników. Piersi z kurczaka smażymy na patelni na złoty kolor i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
W międzyczasie przygotowujemy jabłka: obieramy, kroimy w talarki i skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Przekładamy je na patelnię po smażeniu kurczaka i smażymy przez ok. 10 minut. W trakcie smażenia dodajemy łyżkę masła, łyżkę miodu i doprawiamy cynamonem.
Podsmażone jabłka przekładamy do naczynia żaroodpornego z kurczakiem. Na wierzchu układamy mniejsze kawałki masła (2-3 łyżki), a następnie posypujemy posiekaną natką pietruszki i pokruszonym serem bundz. Wkładamy na ok. 30 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C.
Po upieczeniu przekładamy na talerze i dekorujemy natką.
Zapraszamy do oglądania programu "Mój przepis na..." codziennie od poniedziałku do piątku, o godz. 17:55, w telewizji POLSAT.