Grochówka to ulubiona zupa, kojarzona z okresem dzieciństwa. Jest syta, aromatyczna i niezwykle pyszna. Jak ją doprawić, aby podkreślić dodatkowo jej charakter? Odpowiedź jest jedna. Zdradza ją Robert Sowa w programie Mój przepis na… .
Polacy mają swoje ulubione dania, którymi chętnie zajadają się na co dzień. Do takich potraw z pewnością można zaliczyć zupę grochową, która jest treściwa i syta, dlatego podana na obiad może zastąpić dwa dania.
Sposobów na jej przygotowanie jest mnóstwo, ale Robert Sowa zdradza swój sekret udanej grochówki. Majeranek – koniecznie dodany na samym końcu jej gotowania nie tylko wzmocni jej smak i aromat, ale też sprawi, że stanie się bardziej wyrazista.
Warto też zadbać o bogactwo warzyw dodanych do grochówki. Nie może w niej zabraknąć natki pietruszki, marchwi, ulubionej kiełbasy, ziemniaków, suszonych pomidorów - koniecznie wrzuconych do zupy wcześniej, aby mogły oddać jej swój przyjemny zapach oraz pokrojonej cebuli. Co zrobić, aby podczas siekania nie szczypała w oczy? Swój sposób na ten problem zdradza Robert Sowa w programie!
Jedna z użytkowniczek Serwisu postanowiła zapytać Prowadzącego kiedy najlepiej doprawić zupę. Odpowiedź brzmi: Na samym początku nie należy obawiać się wrzucić do garnka liścia laurowego i ziela angielskiego, natomiast na sam koniec dodać paprykę ostrą – w ten sposób można wyregulować ostrość zupy oraz majeranek – obowiązkową przyprawę w tym daniu.
Tak przygotowana zupa grochowa rozgrzeje i nasyci, a przy okazji sprawi prawdziwą przyjemność podniebieniu.
Zapraszamy do oglądania I sezonu programu "Mój przepis na…" codziennie od poniedziałku do piątku o 17.55 na antenie Polsat.
Wiejska grochówka z wędzonym boczkiem i kiełbasą
Składniki dla 4 osób:
1,5 l Rosołu drobiowego z włoszczyzną Kucharek
300 g namoczonego łuskanego grochu
Liść laurowy Prymat
Ziele angielskie całe Prymat
100 g wędzonego boczku
2 cebule
3 ząbki czosnku
5 – 6 Pomidorów suszonych Smak
1 seler naciowy
1 marchew
200 g ulubionej kiełbasy
300 g ziemniaków
Pieprz czarny Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
Majeranek otarty Prymat
Olej rzepakowy
W dużym garnku przygotowujemy 1,5 l rosołu. Do rosołu dodajemy namoczony wcześniej groch, liść laurowy i 5-6 ziaren ziela angielskiego. Całość chwilę gotujemy.
Z boczku odcinamy skórę i wrzucamy do gotującego się rosołu. Pozostałą część boczku kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię z niewielką ilością rozgrzanego oleju. Chwilę smażymy. Następnie do boczku dodajemy pokrojone w kostkę cebulę i czosnek. Dolewamy odrobinę oleju z suszonych pomidorów.
Seler kroimy w plastry, a marchew w drobną kosteczkę i przekładamy do gotującego się rosołu. Następnie do garnka wrzucamy pokrojoną w plastry kiełbasę, podsmażony boczek, pojone w drobną kostkę ziemniaki i paski suszonych pomidorów. Całość gotujemy przez około 5-10 minut. Na koniec przyprawiamy do smaku świeżo mielonym czarnym pieprzem, ostrą papryką oraz roztartym w dłoniach majerankiem. Mieszamy i podajemy.
Zapraszamy do oglądania programu "Mój przepis na..." codziennie od poniedziałku do piątku, o godz. 17.55, w telewizji POLSAT.