Weekend, urodziny, imieniny albo czasem zwyczajnie, bez powodu – śledzie są świetną i bardzo zdrową przekąską i dodatkowo bardzo wdzięcznym materiałem kulinarnym. Warto z nimi eksperymentować i próbując różnych połączeń, odnaleźć swoje ulubione smaki.
Śledzie marynować można na bardzo różne sposoby – na słono, cierpko, a nawet słodko, np. z rodzynkami i przyprawami korzennymi. Wszystko zależy od Waszych upodobań i tego, na co akurat macie ochotę. Pewniakiem i prawdziwie polskim smakiem czarować Was będzie dzisiaj Robert Sowa, który solone filety śledziowe poda z uprażonymi na patelni orzechami włoskimi oraz podsmażonymi pieczarkami i cebulą. Sekret tkwi także w doprawieniu – tutaj idealny będzie cząber oraz jeśli ktoś lubi pikantne smaki – chili pieprz cayenne.
Co jeszcze? Oczywiście smaczny majonezowo-musztardowy sosik, bo któż z nas takich nie lubi? Polecam Wam świetny przepis od Roberta Sowy!
Składniki dla 4 osób:
8 solonych filetów ze śledzia
½ szklanki orzechów włoskich
2 cebule
500 g pieczarek
Sól ziołowa Prymat
Pieprz czarny Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
Cząber Prymat
Chili pieprz cayenne Prymat
Olej rzepakowy
Sos:
1 szklanka majonezu
2 łyżki Musztardy delikatesowej Prymat
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
1 łyżka Kaparów Smak
3 jajka
1 pęczek szczypioru
Sposób przygotowania:
Filety śledziowe zalewamy wodą i odstawiamy na kilka godzin.
Orzechy siekamy i prażymy. Na rozgrzany na patelni olej wrzucamy pokrojone w kostkę cebule i plastry pieczarek. Podsmażamy na złoto. Dodajemy odrobinę soli i sporą ilość pieprzu oraz słodką czerwoną paprykę. Dodajemy uprażone wcześniej orzechy. Na koniec przyprawiamy cząbrem.
W misce łączymy składniki sosu: majonez, musztardę, jogurt, posiekane kapary, ugotowane i starte na tarce jajka oraz posiekany szczypior. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Śledzie podajemy z pieczarkami z patelni i sosem. Z wierzchu posypujemy odrobiną papryki chili.