Paszteciki z ciasta francuskiego można podać jako przekąskę lub jako dodatek do kremu chrzanowego. W zależności od smaku można przygotować je z połączenia rozmaitych składników. Robert Sowa proponuje wyborną kompozycję grzybów leśnych, pieczarek i cebuli. Sprawdźcie, jak przyrządzić w domu takie pyszności.
Ciasto francuskie w kuchni ma wiele zastosowań. Jednym razem możemy je wykorzystać do słodkich wypieków, innym natomiast do przygotowania wytrawnych przekąsek. Za każdym jednak razem ciasto francuskie potrafi pozytywnie zaskoczyć nasze podniebienie. Wbrew pozorom przygotowanie pasztecików z ciasta francuskiego wcale nie jest pracochłonne. Wybór składników na farsz jest dowolny i w zupełności zależy od naszych smaków i gustów.
Ciekawą propozycją nadzienia jest połączenie grzybów leśnych – podgrzybków z pieczarkami i cebulą. Jest to alternatywa do popularnej kompozycji kapusty kiszonej z grzybami lub mięsa i grzybów. Aby wzmocnić i podkreślić charakter pasztecików, należy je odpowiednio doprawić. Pieprz grubo mielony, sól i lubczyk to trio idealne, które sprawi, że przygotowana przekąska zyska wyrazisty smak.
Pamiętaj! Przed włożeniem pasztecików do pieca, warto je delikatnie posmarować żółtkiem. Nabiorą w ten sposób pięknego złocistego koloru.
Składniki:
3 łyżki masła
2 cebule
2 ząbki czosnku
200 g (5-6 sztuk) pieczarek
300 g ugotowanych grzybów leśnych np. podgrzybków
½ szklanki Bułki tartej Prymat
3 jajka
1 opakowanie ciasta francuskiego
Majeranek otarty Prymat
Lubczyk Prymat
Pieprz czarny grubo mielony Prymat
Sól morska Prymat
Krem chrzanowy Smak
Olej rzepakowy do smażenia
Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę. Obrane pieczarki i grzyby leśne kroimy w cienkie paski. Na rozgrzaną patelnię z olejem i masłem wrzucamy cebulę i czosnek, a po chwili smażenia dodajemy pieczarki i grzyby leśne. Doprawiamy do smaku solą morską, grubo mielonym pieprzem i lubczykiem. Do dużej miski wsypujemy bułkę tartą i wbijamy 2 jajka. Następnie do miski przekładamy farsz z patelni. Doprawiamy do smaku majerankiem i dokładnie mieszamy. Wg uznania możemy doprawić ponownie solą i pieprzem. Z zimnego ciasta francuskiego wycinamy około 6 kwadratów. Na każdy nakładamy porcję farszu. Brzegi ciasta smarujemy rozkłóconym jajkiem, składamy w trójkąty i dokładnie zlepiamy. Na blaszce z pergaminem układamy paszteciki, smarujemy z wierzchu jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 30 minut. Paszteciki podajemy z kremem chrzanowym.
Zapraszamy do oglądania programu "Mój przepis na..." codziennie od poniedziałku do piątku, o godz. 17.55, w telewizji POLSAT.