Delikatne mielone mięso indycze z urozmaicającymi smak dodatkami ucieszy każdego. Podane ze smakowitym sosem z pomidorów pelati zadowoli zarówno dzieci, jak i dorosłych. Potrawie nadamy śródziemnomorski akcent, dodając cierpkie oliwki zielone i czarne oraz posypując całość aromatycznym parmezanem.
Dla Roberta Sowy inspiracją do przygotowania tej potrawy była wyprawa na Sycylię. To tam skosztował dania, które zaważyło na kształcie dzisiejszej propozycji. Dopełnieniem aromatów królujących w sosie będą dobrane przyprawy: nie tylko przyprawa do indyka, papryka słodka mielona, bazylia, ale także oregano, nadające prawdziwie włoski charakter.
W programie odpowiedzieliśmy także na pytanie Pani Heleny o to, jak dobrze doprawić mięso indyka. Prowadzący opierając się na swoim bogatym doświadczeniu polecił podsmażoną na patelni cebulę, czosnek, lecz najlepszą kompozycję przypraw odnajdziemy w specjalnie dedykowanej mieszance – Przyprawie do indyka.
Uformowane i obtoczone w mące klopsiki smażymy na patelni i przekładamy do naczynia żaroodpornego wraz z wcześniej przygotowanym włoskim sosem. Całość posypaną parmezanem umieszczamy na 10 minut w piekarniku. Potem już tylko pięknie układamy na talerzu, dekorując danie odrobiną czegoś zielonego, na przykład natki pietruszki.
Składniki dla 4 osób:
500 g mielonego mięsa z indyka
1 cebula
1 jajko
1 pęczek natki pietruszki
1 op. Przyprawy do indyka Prymat
500 ml pomidorów pelati
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki sera parmezan
5 Oliwek zielonych Smak
5 Oliwek czarnych Smak
Oliwa z oliwek
Olej rzepakowy
Do smaku: Papryka słodka mielona, Bazylia otarta, Oregano Prymat
Sos pomidorowy:
1 cebula
2 ząbki czosnku
250 ml Rosołu z kury Kucharek
5 g cukru kryształu
Sposób przygotowania:
Sos pomidorowy: cebulę kroimy w kostkę, czosnek w plasterki i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Chwilę smażymy i podlewamy rosołem. Następnie dodajemy pomidory pelati oraz cukier. Przyprawiamy do smaku bazylią, słodką papryką i oregano. Trzymamy na ogniu, aby woda z pomidorów nieco odparowała. W trakcie smażenia możemy dolać nieco rosołu.
Drugą cebulę kroimy w kostkę i szklimy na patelni z rozgrzanym olejem. Zeszkloną cebulę przekładamy do mięsa mielonego. Dodajemy jajko oraz Przyprawę do indyka i dokładnie wyrabiamy ręką. Z mięsa formujemy niewielkie klopsiki, obtaczamy ja w mące i smażymy z dwóch stron na tej samej patelni, na której wcześniej smażyliśmy cebulę. Klopsiki odsączamy z nadmiaru tłuszczu.
Do naczynia żaroodpornego przelewamy sos. Wrzucamy kilka czarnych i zielonych oliwek. Na to układamy usmażone klopsiki, a z wierzchu posypujemy połową startego parmezanu. Naczynie przykrywamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180̊C z termoobiegiem na ok. 10 min. Gotowe danie posypujemy pozostałym parmezanem. Możemy posypać pietruszką lub ulubionymi kiełkami i podawać z domowymi kluseczkami.