Doradca Smaku logoandPrymat logo
ŚWIĘTA tuż, tuż! Zobacz porady kulinarne. SPRAWDŹ

Mój przepis na…: Kapusta faszerowana kaszą gryczaną i grzybami leśnymi, odc. 15

Dzisiejsze danie to według Roberta Sowy kwintesencja polskiej kuchni. To, co w niej najlepszego, czyli kasza gryczana, borowiki, szalotka oraz aromatyczna kiełbasa jałowcowa z dodatkiem dopasowanych przypraw wypełnią wnętrze kapusty. Jeśli ktoś lubi gołąbki, na pewno spodoba mu się taka wersja.

Aromat i zapach nada potrawie ulubione zioło Roberta Sowy – majeranek, natomiast odrobinę pikanterii osiągniemy dzięki papryce ostrej. Ugotowaną wcześniej, a następnie blanszowaną w zimnej wodzie kapustę – włoską lub białą – faszerujemy pysznym nadzieniem i takie „zawiniątka” układamy w naczyniu żaroodpornym umieszczamy w piekarniku.

W programie prowadzący odpowiedział także na pytanie Pani Krystyny z Podkarpacia o to, jak przyrządzić kaszę gryczaną przed podaniem. Otóż produkt ten można podsmażyć bądź uprażyć, a esencjonalnym i treściwym dodatkiem może być cebula i boczek oraz wpływający na aromat liść laurowy i ziele angielskie. Kasza jest nie tylko smaczna i zdrowa, ale też bardzo inspirująca.

Mój przepis na…: Kapusta faszerowana kaszą gryczaną i grzybami leśnymi, odc. 15

 

Składniki dla 4 osób:
200 g kiełbasy jałowcowej
2 szalotki
4 ząbki czosnku
100 g ugotowanych borowików
8 liści kapusty włoskiej
2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
2 jajka
1,5 l Rosołu z kury Kucharek
2 łyżki Natki pietruszki Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
Majeranek otarty Prymat
Sól morska Prymat
Pieprz czarny Prymat
Olej rzepakowy do smażenia
5 łyżek oleju lnianego

Sposób przygotowania:

Liście kapusty włoskiej gotujemy w osolonej wodzie, a następnie wsadzamy do zimnej wody, żeby nie straciły zielonego koloru.

Przygotowujemy rosół z kury: 3 kostki rosołu z kury wrzucamy do 1,5 l wrzącej wody i rozpuszczamy.

Szalotki kroimy w kostkę, czosnek siekamy i smażymy na patelni z rozgrzanym olejem rzepakowym. Borowiki kroimy w paski i dodajemy na patelnię. Doprawiamy solą morską, czarnym pieprzem, papryka ostrą, majerankiem i mieszamy. Kiełbasę kroimy w cienkie paseczki i po chwili przekładamy na patelnię. Smażymy razem, co jakiś czas mieszając.

Do miski wkładamy kaszę gryczaną i wbijamy 2 jajka. Doprawiamy natką pietruszki solą i pieprzem. Do miski przekładamy podsmażone składniki z patelni i mieszamy.

Do naczynia żaroodpornego wlewany kilka chochli rosołu. Na każdy liść kapusty nakładamy farsz, składamy boki liści do środka i zwijamy. Gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym z rosołem i zalewamy bulionem. Wstawiamy na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 180°C stopni z termoobiegiem. Po wyjęciu przekładamy na talerze i doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Jak danie delikatnie ostygnie skrapiamy olejem lnianym.

 

bietka 20.03.2016 19:49
smaczne jedzonko :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak