Dziś kolejna odsłona przetworów i marynat. Sezon grzybowy już się kończy, więc czas na inne produkty. Co powiecie na marynowane gruszki lub marmoladę z pomarańczy?
Krok 1 – Czosnek karmelizowany z rodzynkami w occie balsamicznym
300 g rodzynek sułtańskich namoczyć w 100 ml brandy. 500 g obranych ząbków czosnku równej wielkości ugotować z 500 ml octu balsamicznego i 500 g cukru. Kiedy czosnek będzie miękki, dodać rodzynki i gotować ok. 5 minut, po czym przełożyć do słoików.
Krok 2 – Marynowane gruszki z szafranem, miodem i chili
100 ml białego wytrawnego wina zagotować z 1 opakowaniem szafranu Prymat, 2 małymi pokrojonymi w drobne paseczki papryczkami chili i 5 łyżkami miodu. 6 dużych obranych gruszek pokroić w poprzek na 4 części, parzyć w winie przez ok. 1 minutę, po czym wyjąć gruszki, ostudzić i przełożyć do słoików. 1 szklankę soku z gruszek zagotować z 5 łyżkami miodu, a gdy zacznie gęstnieć dolać wywar pozostały z parzenia gruszek i gotować ok. 5 minut. Następnie dodać 250 ml białego octu winnego i doprowadzić do wrzenia. Powstałą zalewą zalać gruszki.
Krok 3 – Marmolada z pomarańczy z czekoladą
750 ml soku ze świeżych pomarańczy zagotować z 1 łyżeczką kardamonu, po 10 minutach dodać 1 kg cząstek pomarańczy bez skór i błonek, 100 g cukru żelującego i 800 g startej na tarce czekolady. Dokładnie wymieszać i gotować ok. 5 minut na wolnym ogniu.
Krok 4 – Mango marynowane z limonkami i miętą
Mango obrać, usunąć pestkę i pokroić w kostkę. 1 szklankę białego octu winnego gotować z ½ szklanki cukru i sparzoną, pokrojoną w paseczki skórką z 6 limonek, dodać mango i gotować ok. 5 minut. Następnie dodać liście mięty i sok z limonek i zagotować, po czym przełożyć do słoików.
Smacznego!