Krok 1 – o chrzanie
Chrzan ma działanie konserwujące - sok z korzenia dodany do mleka zahamuje jego kwaśnienie i spowoduje, że nie zsiądzie się ono podczas burzy. Masło, mięso lub ryby owinięte w liście chrzanu dłużej zachowają świeżość. Pokrojone korzenie chrzanu rozłożone w spiżarni zapobiegają psuciu się przetworów.
Chrzan ma właściwości rozgrzewające, dlatego okłady z tartego chrzanu przynoszą ulgę w bólach korzonków i nerwobólach, przy reumatyzmie i rwie kulszowej. Chrzan ma też działanie bakteriobójcze, dlatego zrobiony z niego syrop pomaga przy zapaleniu oskrzeli i kaszlu.
Chrzan jest szczególnie potrzebny zimą, ze względu na dużą zawartość witaminy C.
Krok 2 – najczęstsze wykorzystanie
W kuchni polskiej chrzan najczęściej łączy się ze śmietaną lub z buraczkami, tworząc ćwikłę. To również nieodzowny dodatek do kiszenia ogórków oraz składnik zimnych i ciepłych sosów.
Krok 3 – sposoby zastosowania
- starty korzeń chrzanu doskonale podkreśli smak białego sera, musów, past i majonezów. Jest niezastąpionym dodatkiem do zimnych przekąsek - pieczonych mięs, jaj, galaret.
- łącząc Chrzan żurawinowy Smak z czerwonym winem, otrzymamy sos idealny do pasztetów i pieczonych mięs
- do Chrzanu śmietankowego Smak można dodać starty imbir, otrzymamy ciekawy sos
- chrzan to podstawa sosu chrzanowego podawanego na ciepło do mięs i ryb
- dodając Chrzan tarty Smak do puree ziemniaczanego dodamy mu wyrazistości i ostrego smaku
- dla zaostrzenia smaku chrzan można dodać do żurku, zupy ziemniaczanej, majonezu
Krok 4 – przepis na chrzan z jajkiem i marchewką do mięs
Składniki:
100 g Chrzanu tartego Smak,
2 łyżki marchewki sałatkowej Smak,
1 łyżeczka soku z cytryny,
4 ugotowane i drobno posiekane żółtka,
200 ml kwaśnej śmietany,
Sól morska, Pieprz biały Prymat,
cukier
Sposób przygotowania:
Żółtka utrzeć z chrzanem, dodając śmietanę. Po uzyskaniu jednolitego sosu dodać marchewkę sałatkową i doprawić do Samku. Idealny dodatek do ryb i mięs pieczystych.
Krok 5 – dip z kremu chrzanowego i awokado
Składniki: 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin, 1 rozgnieciony ząbek czosnku, sok z cytryny do smaku
2 łyżki białego serka kremowego typu Philadelphia, 2 łyżki kremu chrzanowego Smak 1 dojrzałe awokado, Sól morska, Chili pieprz cayenne Prymat do smaku
Sposób przygotowania: w misce wymieszać oliwę z czosnkiem i sokiem z cytryny. Następnie dodać serek, chrzan kremowy i rozgniecione widelcem awokado. Doprawić do smaku i schłodzić.
Krok 6 – dip z rukoli z chrzanem i orzeszkami pinii
Składniki dla 4 osób: ½ szklanki oliwy z oliwek extra virgine, 2 ząbki drobno posiekanego czosnku, 2 łyżki odsączonych i posiekanych kaparów Smak, ½ pęczka posiekanej bazylii, ½ pęczka posiekanej natki pietruszki, 1 pęczek posiekanej rukoli, 1 łyżka prażonych orzeszków pinii, 2 łyżki kremu chrzanowego Smak, Sól ziołowa, Chili pieprz cayenne Prymat do smaku
Sposób przygotowania: w wysokiej misce połączyć oliwę z oliwek, czosnek, kapary, bazylię, pietruszkę, rukolę i orzeszki pinii. Całość dokładnie zmiksować blenderem. Do tak przygotowanej pasty dodać krem chrzanowy i doprawić do smaku. Tak przygotowany dip, to idealny dodatek do ryb.
Krok 7 – sos chrzanowo-czosnkowy
Składniki dla 4 osób: 4 rozgniecione ząbki czosnku, 2 ugotowane i posiekane żółtka jaj, 50 ml oliwy z oliwek, 4 łyżki chrzanu śmietankowego Smak, ½ pęczka posiekanego szczypioru, Sok z cytryny do smaku, Sól ziołowa, Chili pieprz cayenne Prymat do smaku
Sposób przygotowania: czosnek przełożyć do miski, dodać żółtka, oliwę i przyprawy, zmiksować. Nie przerywając miksowania, dodać chrzan śmietankowy i szczypior. Całość doprawić do smaku sokiem z cytryny i przyprawami.
A jakie Wy macie pomysły na przepisy z chrzanem? Zapraszamy do konkursu "Święta za Smakiem", gdzie wygrać można:
- zestaw Chrzanów Smak
- fartuch Smak
- 1000 punktów do wykorzystania w Katalogu Nagród na DoradcaSmaku.pl
Zasady konkursu TUTAJ
Jeszcze więcej porad kucharzy z Klubu Szefów Kuchni możecie poczytać w Wirtulanej Szkole Gotowania