Krok 1 - warzywa
Warzywa świeże i mrożone zawsze wrzucamy na osoloną wodę.
Warzywa strączkowe natomiast solimy pod koniec gotowania.
Warzywa gotowane na parze solimy wówczas, gdy trochę zmiękną.
Krok 2 – zapiekanki
Zapiekanki przygotowywane na bazie surowych ziemniaków solimy pod koniec pieczenia, wówczas ziemniaki nie rozpadną się podczas pieczenia.
Krok 3 - zupy
Większość zup solimy na początku gotowania, wyjątkiem jest krupnik, do którego sól zawsze dodajemy na końcu – dzięki temu kasza nie zrobi się ciemna.
Krok 4 – mięsa
Większość mięs solimy przed przyrządzeniem. Wyjątkiem jest mięso wołowe i wątróbka, które należy solić pod koniec smażenia lub pieczenia.
Czy wiecie jakiego rodzaju soli najlepiej używać w kuchni? Odpowiedź TUTAJ