Mus czekoladowy
Przygotuj:
200 g gorzkiej czekolady
5 łyżek mleka
3 jajka
1 łyżka masła
Sposób przygotowania:
Czekoladę połam i rozpuść z dodatkiem mleka. Zdejmij z ognia i poczekaj aż wystygnie. Do chłodnej masy dodaj 3 żółtka i łyżkę masła. Dobrze wymieszaj. Ubij pianę z 3 białek i dodawaj ją powoli do masy czekoladowej. Przelej do pucharków, odstaw na 3 godziny do lodówki i podawaj samodzielnie lub z lodem.
Czekoladowe fondue
Przygotuj:
200 g gorzkiej czekolady
150 ml śmietany kremówki (30%)
pokrojone kawałki owoców, np. kiwi, truskawki, pomarańcze, ananasy
Sposób przygotowania:
W naczyniu do fondue zagotuj śmietane i dodaj do niego pokruszoną czekoladę. Zdejmij z ognia i mieszaj, aż czekolada się rozpuści. Masę z powrotem postaw nad małym płomieniem. W masie maczaj pokrojone na kawałki owoców.
Czekoladowe ciasteczka
Przygotuj:
300 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
40 g ciemnego kakao
250 g masła
100 g cukru pudru
Sposób przygotowania:
Mąkę wymieszaj z łyżeczką proszku do pieczenia i kakao. Masło utrzyj z cukrem pudrem. Dodaj mąkę z kakao i zmiksuj. Uformuj z ciasta małe kuleczki, ułóż na blasze i piecz 15 minut w temperaturze 160°C.
Czekolada na gorąco z przyprawami korzennymi
Przygotuj:
1 l mleka
śmietana 36%
500 g gorzkiej czekolady
Przyprawa do piernika Prymat do smaku
Sposób przygotowania:
1 litr mleka zagotuj z 500 ml śmietany 36%. 500 g gorzkiej czekolady pokrusz na małe kawałki i stopniowo dodawaj do mleka, cały czas mieszając. Dodaj przyprawę do piernika i gotuj kilka minut na małym ogniu. Gotowa do picia czekolada powinna być lekko zagęszczona i jedwabista.
Smacznego!