BÓB SMAŻONY Z KURKAMI
Przygotuj:
500 g bobu
2 łyżki oliwy
2 cebule dymki
250 g kurek
Sól, Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Sposób przygotowania:
500 g bobu ugotuj w osolonej wodzie, obierz. Na 2 łyżkach oliwy zeszklij 2 pokrojone dymki, dodaj 250 g pokrojonych kurek i podsmaż mieszając. Wymieszaj z bobem, dopraw solą i pieprzem. Gotowe!
PASTA DO PIECZYWA
Przygotuj:
250g bobu
3 łyżki twarożku
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
Oliwa do smażenia
Sól, Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Sposób przygotowania:
250 g ugotowanego obranego bobu zmiksuj z 3 łyżkami twarożku, pokrojoną i zeszkloną na oliwie małą cebulą i 2 ząbkami czosnku. Dodaj odrobinę oliwy, dopraw solą i pieprzem. Do pasty możesz również dodać np. Kapary Smak lub jajko na twardo.
ZUPA KREM
Przygotuj:
600g bobu
2 łyżki oliwy
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 kostki Rosół z kury Kucharek
1 szklanka śmietany
Sól, Pieprz biały mielony Prymat do smaku
Sposób przygotowania:
600 g bobu ugotuj i obierz. Na 2 łyżkach oliwy podsmaż posiekaną cebulę i 3 ząbki czosnku. Następnie wlej 1,2 litra bulionu z kostki Kucharek, 1 szklankę śmietany oraz dodaj bób. Całość zmiksuj, dopraw do smaku solą i pieprzem białym. Zagotuj.
NADZIENIE DO INDYKA LUB KURCZAKA
Przygotuj:
1 szklanka kaszy kuskus
0,5 kostki Rosół warzywny Kucharek
2 papryki czerwone
1 mała cebula
Oliwa do smażenia
50 g sera parmezan
Sól, Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Sposób przygotowania:
Szklankę kaszy kuskus zalej 2 szklankami wrzącego bulionu z kostki Kucharek i odstaw do napęcznienia. Następnie posiekaj 2 papryki, 1 małą cebulę i podsmaż je razem oliwie. Napęczniałą kaszę wymieszaj z 500 g ugotowanego i obranego bobu oraz podsmażoną papryką. Ostudź, dodaj 50 g startego parmezanu, dopraw solą i pieprzem. Nadzienie wystarczak na ok. 1 kg mięsa.
Smacznego!