Tradycyjnie dodajemy ją do kiełbasek, wędlin, parówek, czy jako składnik sosu vinaigrette. Nieodłącznie towarzyszy nam podczas grillowania. Nie wszyscy jednak wiedzą, że z dodatkiem ostrej musztardy, np. rosyjskiej możemy też przygotować pyszny sos majonezowy do śledzi i kanapek, czy też sos śmietanowy do kurczaka.
Śledź z jajkami, musztardą i kolendrą
Składniki:
2 łyżki majonezu
1 łyżka Musztardy rosyjskiej Prymat
Sok z 1 cytryny
Kolendra cała, Sól ziołowa, Pieprz czarny grubo mielony, Kurkuma Prymat do smaku
200 g filetów śledziowych
4 jajka ugotowane na twardo
Sposób przygotowania:
Majonez utrzeć z musztardą i sokiem z cytryny, dodać rozdrobnione ziarna kolendry i doprawić do smaku solą ziołową, pieprzem i szczyptą kurkumy. Filety śledziowe drobno posiekać, połączyć z 4 ugotowanymi na twardo i posiekanymi jajkami, zalać sosem, doprawić do smaku i odstawić do lodówki. Tak przygotowane śledzie podawać w kieliszkach lub skorupce po ugotowanych jajkach.
Sos śmietanowy do kurczaka
Składniki:
1 łyżka masła
1 czerwona cebula
2 łyżeczki Pieprzu ziołowego Prymat
2 łyżki Musztardy rosyjskiej Prymat
½ szklanki bulionu drobiowego, np. z kostki Rosół z kury Kucharek
½ szklanki śmietany kremówki 36%
1 łyżka Natki pietruszki Prymat
Sól morska, Pieprz czarny ziarnisty Prymat do smaku
Sposób przygotowania:
Na maśle zeszklij posiekaną czerwoną cebulę, dodaj pieprz ziołowy, musztardę oraz bulion. Gotuj na małym ogniu, aż objętość sosu zmniejszy się o połowę. Wówczas dodaj do sosu ½ szklanki kremówki i duś na małym ogniu, aż sos lekko zgęstnieje. Dodaj natkę pietruszki, dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj do smażonego lub pieczonego kurczaka.
Krem majonezowy do kanapek - gotowy dosłownie w minutę
Składniki:
½ szklanki majonezu
2 łyżeczki Musztardy rosyjskiej Prymat
Sok z ½ cytryny
1/3 łyżeczki kurkumy
Sól morska, Pieprz ziołowy Prymat do smaku
Sposób przygotowania:
Majonez wymieszaj z musztardą, sokiem z cytryny i kurkumą. Krem można doprawić do smaku solą i pieprzem.