Doradca Smaku logoandPrymat logo
ŚWIĘTA tuż, tuż! Zobacz porady kulinarne. SPRAWDŹ

Lekcja Klubu Szefów Kuchni: Musztarda

Lekcja Klubu Szefów Kuchni: Musztarda

 

Tradycyjnie dodajemy ją do kiełbasek, wędlin, parówek,  czy jako składnik sosu vinaigrette. Nieodłącznie towarzyszy nam podczas grillowania. Nie wszyscy jednak wiedzą, że z dodatkiem ostrej musztardy, np. rosyjskiej możemy też przygotować pyszny sos majonezowy do śledzi i kanapek, czy też sos śmietanowy do kurczaka.

 

Lekcja Klubu Szefów Kuchni: Musztarda

 

Śledź z jajkami, musztardą i kolendrą

 

Składniki:

2 łyżki majonezu

1 łyżka Musztardy rosyjskiej Prymat

Sok z 1 cytryny

Kolendra cała, Sól ziołowa, Pieprz czarny grubo mielony, Kurkuma Prymat do smaku

200 g filetów śledziowych

4 jajka ugotowane na twardo

 

Sposób przygotowania:

Majonez utrzeć z musztardą i sokiem z cytryny, dodać rozdrobnione ziarna kolendry i doprawić do smaku solą ziołową, pieprzem i szczyptą kurkumy. Filety śledziowe drobno posiekać, połączyć z 4 ugotowanymi na twardo i posiekanymi jajkami, zalać sosem, doprawić do smaku i odstawić do lodówki. Tak przygotowane śledzie podawać w kieliszkach lub skorupce po ugotowanych jajkach.

 

 

Sos śmietanowy do kurczaka

 

Składniki:

1 łyżka masła

1 czerwona cebula

2 łyżeczki Pieprzu ziołowego Prymat

2 łyżki Musztardy rosyjskiej Prymat

½ szklanki bulionu drobiowego, np. z kostki Rosół z kury Kucharek

½ szklanki śmietany kremówki 36%

1 łyżka Natki pietruszki Prymat

Sól morska, Pieprz czarny ziarnisty Prymat do smaku

 

Sposób przygotowania:

Na maśle zeszklij posiekaną czerwoną cebulę, dodaj pieprz ziołowy, musztardę oraz bulion. Gotuj na małym ogniu, aż objętość sosu zmniejszy się o połowę. Wówczas dodaj do sosu ½ szklanki kremówki i duś na małym ogniu, aż sos lekko zgęstnieje. Dodaj natkę pietruszki, dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj do smażonego lub pieczonego kurczaka.

 

 

Krem majonezowy do kanapek - gotowy dosłownie  w minutę

 

Składniki:

½ szklanki majonezu

2 łyżeczki Musztardy rosyjskiej Prymat

Sok z ½ cytryny

1/3 łyżeczki kurkumy

Sól morska, Pieprz ziołowy Prymat do smaku

 

Sposób przygotowania:

Majonez wymieszaj z musztardą, sokiem z cytryny i kurkumą. Krem można doprawić do smaku solą i pieprzem.

Basia03 30.01.2014 12:50
Sos do kurczaka zapowiada się rewelacyjnie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak