Kartacze zwane także cepelinami to danie bardzo popularne na Suwalszczyźnie, Podlasiu i Litwie. Nie jest ono bardzo łatwe do przygotowania, ale ma niepowtarzalny smak, więc warto je przyrządzić. Można je robić z nadzieniem mięsnym, kapustą lub grzybami. Wszystkie są równie pyszne, ale ja proponuję moją ulubioną wersję – z mięsem.
Krok 1 – lista składników
2 kg ziemniaków
3 duże cebule
500 g mielonej wieprzowiny
250 g mielonej wołowiny
250 g wędzonego boczku
1 jajko
1 ząbek czosnku
mąka ziemniaczana
masło klarowane
sól
pieprz
Krok 2
Przesmaż na patelni, na klarowanym maśle, drobno pokrojone 2 cebule i posiekany czosnek.
Krok 3
Wyrób w misce mielone mięsa z jajkiem, dodaj cebulę i czosnek, dokładnie wymieszaj.
Krok 4
3/4 ziemniaków zetrzyj na drobnej tarce i odciśnij płyn za pomocą ściereczki lub gazy. Płyn zachowaj - na dnie pojawi się biały osad - skrobia.
Krok 5
Pozostałe 1/4 ziemniaków ugotuj w mundurkach, obierz i przeciśnij przez praskę lub utłucz.
Krok 6
Wymieszaj starte ziemniaki z ugotowanymi, dodaj skrobię. Masę wyrób dokładnie, powinna mieć konsystencję jak ciasto na kopytka. Jeśli masa jest za rzadka, dodaj mąkę ziemniaczaną i ponownie wyrób.
Krok 7
Ciasto uformuj w wałek. Odkrój kawałki o dowolnej szerokości i nadziej przygotowaną wcześniej masą mięsną.
Krok 8
Gotowe kartacze gotuj ok. 40 min we wrzącej wodzie.
Krok 9
Przesmaż na złoto na patelni pokrojony w kostkę boczek i trzecią cebulę.
Krok 10
Ugotowane kartacze podawaj na ciepło z boczkiem i zrumienioną cebulą. Smacznego!