Lekcja Klubu Szefów Kuchni: Dynia

Jest źródłem magnezu, żelaza, fosforu, manganu i witaminy E oraz niezbędnych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Jest też największym o ostrygach naturalnym źródłem cynku, który ceniony jest profilaktyce przeziębień.
Z pestek dyni tłoczy się olej, a suszone są chętnie chrupane i stanowią fantastyczne źródło magnezu i dlatego powinny być obowiązkowym dodatkiem do każdej wypitej filiżanki kawy. Kiedyś pestki dyni gotowane w mleku zalecano jako środek leczniczy przeciw tasiemcom. W chińskiej medycynie stosowane są jako lek na depresję.
Racuszki z dyni z jogurtem
400 g obranej, oczyszczonej i umytej dyni, 1 obranego ziemniaka i 1 obranego selera zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odcisnąć, a następnie dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, 2 jajka, 1 dymkę, ½ szklanki mąki i 1 łyżkę Majeranku Prymat. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem czarnym grubo mielonym Prymat. Na rozgrzanym oleju usmażyć racuszki na złoty kolor, a następnie odsączyć z tłuszczu za pomocą papierowych ręczników. Tak przygotowane, chrupiące racuszki ułożyć na talerzach. Podawać z jogurtem i prażonymi pestkami dyni lub wędzoną rybą.
Zupa krem z dyni z krewetkami i świeżo siekaną kolendrą
Na 4 łyżkach oliwy z oliwek, podsmażyć 2 pokrojone w cząstki cebule, 4 pokrojone w plastry ząbki czosnku, 1 łyżeczkę posiekanego marynowanego imbiru, 800 g obranej i pokrojonej w cząstki dyni i 2 pokrojone w plastry marchewki. Po 10 minutach wlać 100 ml białego wytrawnego wina i 1 litr Rosołu z kury Kucharek. Całość gotować, aż dynia będzie miękka. Następnie zupę zmiksować, dodać 200 ml mleka kokosowego i 100 ml śmietany kremówki, doprawić do smaku Solą morską, Pieprzem czarnym, Chili pieprzem cayenne i Przyprawą curry Prymat.
12 krewetek black tiger 16/20 podsmażyć przez ok. 5 minut na rozgrzanej oliwie z 2 pokrojonymi w plastry ząbkami czosnku, 1 posiekaną czuszką i 1 pokrojoną w kostkę cebulą, doprawić do smaku.
Aromatyczna zupę z dyni podawać z krewetkami, prażonymi pestkami dyni (4 łyzki), olejem z dyni i kolendrą (1 pęczek).
Ragout z dyni z żurawiną amerykańską
250 ml bulionu gotować na małym ogniu z dodatkiem 60 g suszonej żurawiny, doprowadzić do wrzenia. 1 kg dyni obrać ze skórki, usunąć pestki i pokroić w kostkę wielkości 2 cm. Na patelni teflonowej rozgrzać łyżeczkę oleju słonecznikowego i smażyć na nim dynię przez 5 minut. Całość doprawić do smaku Solą morską, Pieprzem czarnym mielonym Prymati 1 łyżką brązowego cukru. Gdy cukier zacznie się roztapiać, dodać 2 gwiazdki anyżu, ½ łyżeczki ziaren pieprzu i bulion z żurawiną. Całość gotować na średnim ogniu przez około 10 minut.
3-4 dymki oczyścić i pokroić na kawałki długości 1 cm. 250 g grzybów leśnych oczyścić i w zależności od wielkości pokroić na ćwiartki lub grube plastry.
1 pęczek kolendry umyć, osuszyć i grubo pokroić. Na patelni rozgrzać łyżeczkę oleju słonecznikowego, podsmażyć na nim grzyby i dymkę na dużym ogniu przez 2-3 minuty. Następnie dodać potrawkę z dyni, zmniejszyć ogień i gotować przez 5 minut. Całość doprawić do smaku, podawać ze śmietaną i kolendrą.
Komentarze (3)