Ladenia, czyli grecka pizza bez sera wg Teo Vafidisa

12.05.2015
Ladenia, czyli grecka pizza bez sera wg Teo Vafidisa

Marzą Wam się greckie wakacje? Już dziś możecie poczuć smak tego słonecznego kraju, a konkretnie jednej z greckich wysp, przygotowując danie zwane ladenia, według przepisu Teo Vafidisa. 

 

Ladenia zwana również chlebem oliwnym to grecka potrawa w stylu pizzy, wywodząca się z małej (36 km²) greckiej wyspy Kimolos położonej w archipelagu Cyklad na Morzu Egejskim. Przygotujcie ją koniecznie, a przekonacie się, jak smakuje pizza bez sera. Smacznego.

 

Krok 1 - lista zakupów  

mąka pszenna - 1 kg

letnia woda - ok. 1 szklanki

drożdże suszone - 20 g

cebula czerwona pokrojona w piórka - 2 szt.

pomidory świeże pokrojone w plastry - 3 szt.

pulpa pomidorowa - 4 łyżki

ziarno sezamowe - 2 łyżki

mięta suszona - 1 łyżeczka

sól morska - 1 łyżeczka

oliwa z oliwek Extra Virgin - 200 ml

 

Krok 2

W dużej misce rozpuszczamy drożdże z niewielką ilością wody.

 

Krok 3

Stopniowo dodajemy mąkę i wodę.

 

Krok 4

Wyrabiamy ciasto o jednolitej, zwartej konsystencji, a następnie o rozwałkowujemy na grubość około 2 centymetrów, podsypując mąką, by się nie kleiło.

 

Krok 5

Dużą blaszkę do pieczenia smarujemy obficie oliwą z oliwek, a następnie wylepiamy spód ciastem, lekko uciskając palcami. Odstawiamy na 20 minut, by wyrosło.

 

Krok 6

Powierzchnię ciasta smarujemy pulpą pomidorową, a następnie posypujemy cebulą i rozkładamy równomiernie plasterki pomidora.

 

Krok 7

Całość oprószamy solą morską, miętą i sezamem.

 

Krok 8

Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut, aż się zarumieni.

 

 

Krok 9

Kroimy, zjadamy i oceniamy smak pizzy w greckim stylu. Smacznego!

Udostepnij:

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Norgiusz

18.05.2015 09:12
super super

Marzena34

16.05.2015 18:22
czy aby na pewno podano odpowiednie proporcje?na 1 kg mąki 1szkl.wody????
prymat