Marzą Wam się greckie wakacje? Już dziś możecie poczuć smak tego słonecznego kraju, a konkretnie jednej z greckich wysp, przygotowując danie zwane ladenia, według przepisu Teo Vafidisa.
Ladenia zwana również chlebem oliwnym to grecka potrawa w stylu pizzy, wywodząca się z małej (36 km²) greckiej wyspy Kimolos położonej w archipelagu Cyklad na Morzu Egejskim. Przygotujcie ją koniecznie, a przekonacie się, jak smakuje pizza bez sera. Smacznego.
Krok 1 - lista zakupów
mąka pszenna - 1 kg
letnia woda - ok. 1 szklanki
drożdże suszone - 20 g
cebula czerwona pokrojona w piórka - 2 szt.
pomidory świeże pokrojone w plastry - 3 szt.
pulpa pomidorowa - 4 łyżki
ziarno sezamowe - 2 łyżki
mięta suszona - 1 łyżeczka
sól morska - 1 łyżeczka
oliwa z oliwek Extra Virgin - 200 ml
Krok 2
W dużej misce rozpuszczamy drożdże z niewielką ilością wody.
Krok 3
Stopniowo dodajemy mąkę i wodę.
Krok 4
Wyrabiamy ciasto o jednolitej, zwartej konsystencji, a następnie o rozwałkowujemy na grubość około 2 centymetrów, podsypując mąką, by się nie kleiło.
Krok 5
Dużą blaszkę do pieczenia smarujemy obficie oliwą z oliwek, a następnie wylepiamy spód ciastem, lekko uciskając palcami. Odstawiamy na 20 minut, by wyrosło.
Krok 6
Powierzchnię ciasta smarujemy pulpą pomidorową, a następnie posypujemy cebulą i rozkładamy równomiernie plasterki pomidora.
Krok 7
Całość oprószamy solą morską, miętą i sezamem.
Krok 8
Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut, aż się zarumieni.
Krok 9
Kroimy, zjadamy i oceniamy smak pizzy w greckim stylu. Smacznego!