Kwintesencja smaku i aromatu..., czyli kilka słów o zupie grzybowej

Polecamy wszystkim nasz ulubiony przepis:
ZUPA GRZYBOWA
Składniki dla 4 osób:
2 ziemniaki
2 marchewki
1 cebula
2 łyżki oleju
1 listek laurowy
500 ml bulionu warzywnego
Sól, Pieprz czarny grubomielony Prymat
500 g mieszanki grzybów (w zależności od dostępności mogą to być pieczarki, kurki, borowiki, podgrzybki)
2 łyżeczki mąki
250 ml śmietany do zup
50 g suszonej żurawiny amerykańskiej
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w bardzo drobną kostkę. Marchewki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
W dużym rondlu rozgrzać łyżkę oleju, usmażyć na nim cebulę na złotożółty kolor, dodać ziemniaki, marchew i listek laurowy, zalać bulionem i gotować przez ok. 12-15 minut. Całość doprawić do smaku odrobiną soli i pieprzu.
Grzyby oczyścić i umyć, duże pokroić. Na patelni rozgrzać pozostałą część oleju i smażyć na nim grzyby przez ok. 3-5 minut. Następnie posypać mąką, smażyć przez chwilę, dodać śmietanę i zagotować. Grzyby i suszoną żurawinę amerykańską dodać do bulionu, odstawić na kilka minut, aby wszystkie składniki przeszły smakiem, a następnie ponownie doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem zupę posypać natką pietruszki.
Podawać z pożywnym wiejskim chlebem.
A dla zabieganych mamy pyszną alternatywę: Zupę grzybową Kucharek.
Przygotowanie jej zajmie nam jedynie 5 minut. W błyskawicznym tempie mamy więc gotową wyśmienitą, pachnącą zupę dla naszych najbliższych. Aby urozmaicić jej smak, możemy podawać ją z łazankami, fasolą, kluskami lanymi lub jajkiem. Doskonale będzie smakować z chrupiącymi grzankami albo groszkiem ptysiowym.
A oto co jeszcze możemy przygotowaćna bazie Zupy grzybowej Kucharek: aromatyczny sos grzybowy do pierożków ravioli. Smakuje naprawdę pysznie!
RAVIOLI Z SEREM i SZPINAKIEM Z SOSEM GRZYBOWYM I ŚWIEŻO TARTYM PARMEZANEM
Składniki dla 4 osób:
800 g ravioli z serem i szpinakiem
2 łyżki oliwy z oliwek
100 g szynki parmeńskiej
½ cebuli pokrojonej w kostkę
2 ząbki czosnku
100 ml białego wina
100 g sera pleśniowego
2 łyżki pokrojonych w paski Suszonych pomidorów Smak
1 opakowanie Zupy grzybowej Kucharek
100 ml śmietany 36%
Przyprawa do potraw Kucharek
2 łyżki oliwy truflowej
3 łyżki tartego parmezanu
Sposób przygotowania:
Na rozgrzanej oliwie podsmażyć szynkę z cebulą i czosnkiem. Następnie wlać białe wino i dodać ser pleśniowy oraz suszone pomidory. Gdy ser się rozpuści do sosu wlać 1 opakowanie Zupy grzybowej Kucharek połączonej ze szklanką zimnej wody. Gdy sos zgęstnieje, zabielić go śmietaną i doprawić do smaku Przyprawą do potraw Kucharek.
Ravioli ugotować al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek. Ugotowane ravioli połączyć z sosem grzybowo-serowym, skropić oliwą truflową i posypać świeżo tartym parmezanem.
Smacznego!
Komentarze (1)