Początki kuchni meksykańskiej sięgają jeszcze czasów Azteków, których to kuchnia wywarła znaczny wpływ na tradycyjne, współczesne potrawy z Meksyku. Przygotowywanie pożywienia polegało na pieczeniu oraz gotowaniu w wodzie oraz sosach – unikano łączenia z olejami i tłuszczami. Wiele potraw pozostało niezmienionych przez wieki, aż do dzisiaj.
Najpopularniejsze dania meksykańskie to różnego rodzaju enchiladas (zawinięte w tortille mięsa i warzywa, wraz z papryczką chili) oraz quesadillas (w tortilli nie może zabraknąć roztopionego sera).
Sztandarowym daniem meksykańskim jest również chili con carne. Jest to szybka i łatwa w przygotowaniu potrawa z mielonego mięsa. Nie może w niej zabraknąć papryczki chili i fasoli. Podaje się ją z plackami tortilli lub ryżem.
Meksykańskie przystawki z pewnością nie mogą obejść się bez sosu guacamole z awokado. Owoce rozcieramy z sokiem z limonki oraz solą. Opcjonalnie dodajemy do niego inne warzywa i przyprawy, takie jak pomidory, czosnek oraz cebulę.
Czy wiesz, że...
Najostrzejsza odmiana ostrej papryki pochodzi z obszarów Ameryki Południowej, a najbardziej przyjęła się w Meksyku. Indianie z tamtych terenów wierzyli, że ostra papryka posiada ukryte moce.
W roku 2010 kuchnia meksykańska została wpisana na listę światowego dziedzictwa kulturowego. Jako reprezentatywny przykład podano kuchnię Michoacan, która obfituje w fasolę, paprykę chili i kukurydzę.
Przepisy na meksykańskie przysmaki znajdziecie TUTAJ
Smacznego!