Charakteryzuje się przede wszystkim częstą obecnością czosnku, pomidorów, papryki oraz świeżych ziół. Jednym ze składników, będących niezaprzeczalnym fundamentem greckiej kuchni jest oliwa z oliwek - bez niej Grecy nie wyobrażają sobie smażenia, przygotowywania sosów, sałatek oraz większości narodowych potraw. Drugim filarem kuchni greckiej jest wyborne wino. Z mocniejszych alkoholi Grecy wybierają ouso me mese – ouzo, który doprawiają anyżem i koprem. O walorach kuchni greckiej można rozpisywać się bez końca, ale najlepiej rozsmakować się w niej osobiście. W tym celu najlepiej udać się w kulinarną podróż albo wprowadzić element greckiej kuchni do swojego menu. Więcej o tradycyjnych daniach kuchni greckiej TUTAJ
Czy wiesz, że...
Charakterystyczny dla kuchni greckiej jest brak ustalonej kolejności podawania potraw. Często wszystkie dania są serwowane w restauracjach jednocześnie, a biesiadnicy nakładają sobie potrawy z wspólnych talerzy. Po kolacji kwota rachunku jest najczęściej dzielone przez wszystkich, którzy brali udział w kolacji.
Grecy, podobnie jak Polacy cenią sobie gościnność. Bycie gościem oznacza, między innymi, że jako pierwsi otrzymamy deser, najczęściej będą to figi świeże lub namoczone w brandy, posypane orzechami włoskimi. Nieznanym u nas przysmakiem, który często podawany jest na deser są obrane ze skórki owoce kaktusa.
Grecy stronią od obfitych śniadań. Najczęściej przekąszają sucharki lub placki z konfiturą, popijając wszystko kawą. Drugie śniadanie jest spożywane koło godziny jedenastej.
Grecy najrzadziej w Europie umierają na zawał serca lub choroby układu krążenia- może dlatego grecka kuchnia jest uznawana za jedną z najzdrowszych na świecie.
Przepisy kuchni greckiej znajdziecie TUTAJ