Słynna na cały świat z oryginalnych smaków i aromatów, wybornych składników i walorów zdrowotnych - kuchnia chińska. Zapraszamy w podróż po azjatyckich smakach.
Cesarska północ
Z północnych Chin wywodzi się kuchnia pekińska, charakteryzująca się dużą ilością mięsa i małą ryżu. Przyprawy są delikatne, używany jest głównie czosnek, imbir, ocet i pieprz. Najbardziej popularnym przepisem z tej części kraju jest oczywiście kaczka po pekińsku, cesarska potrawa z czasów dynastii Ming. Innym ciekawym daniem jest tzw. chińskie spaghetti. Zhajiang mian, bo tak brzmi oryginalna, nazwa robi się z: makaronu, smażonej wieprzowiny i warzyw. Należy do nich dodać pastę sojową, doprawić czosnkiem, olejkiem sezamowym i imbirem. Przed podaniem należy doprawić sosem sojowym, udekorować ogórkami i szalotką.
Na pikantnym zachodzie
Zachodnią kuchnię charakteryzuje ostry, wyrazisty smak. Pikantna zupa syczuańska pod względem ostrości nie ma sobie równych. Mieszkańcy tego regionu są dumni ze swoich pikantnych potraw w imię zasady im ostrzej tym lepiej. Prostym do przygotowania daniem jest zupa Suan la tang. Do jej przygotowania należy przygotować rosół z kury, pierś z kurczaka, garść suszonych grzybów mun, kukurydzę, pędy bambusa, tofu, jajko, sos sojowy, mąkę ziemniaczaną, biały pieprz, pastę chili, ocet ryżowy i przyprawy. Następnie należy zagotować rosół i kolejno dodawać poszczególne składniki. Pod koniec należy cienkim strumieniem wlać ubite jajko i odstawić z ognia. Przed podaniem można delikatnie posypać szczypiorkiem.
Z południa do Europy
Na południu można spotkać się z kuchnia kantońską. Są to najpopularniejsze przepisy, znane w Europie. Specjałem tego regionu jest wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym, żeberka w miodzie, czy pierożki. Przysmakiem są także jaszczurki, węże, żaby, a nawet szczury. Jest to propozycja dla osób, które nie boją się eksperymentować i mało kto decyduje się na wykonanie tego typu potraw. Jednak większość (mniej ekstremalnych) dań można wykonać samodzielnie. Wszystkie składniki dostępne są w Polsce, między innymi w Wólce Kosowskiej, w której można nabyć oryginalne towary z różnych stron świata. Jest to jedno z niewielu tak dobrze zaopatrzonych miejsc w naszym kraju. Inną charakterystyczną przekąską tego regionu jest dim sum, czyli zestaw różnorodnych lekkich przystawek podawanych wraz z popołudniową herbatą.
Słodki wschód
Na wschodzie natomiast króluje kuchnia szanghajska, gdzie podstawą jest słodki smak. Potrawy opierają się w dużej mierze na rybach i owocach morza. Przyprawy dodawane są umiarkowanie. Wyjątek stanowi cukier, który w dużych ilościach trafia do większości dań. Jedzenie przygotowywane jest na parze. Jednym z najpopularniejszych dań przygotowanych tą techniką jest ryba. Specjalnością są również rolady ze słodkim nadzieniem podawane na śniadanie.
Chińskie smaki z pewnością różnią się od polskich, jednak jeśli chodzi o tradycje związane ze wspólnym biesiadowaniem i gościnnością to różnice między krajami się zacierają. Dużym plusem w kuchni azjatyckiej jest to, że większość potraw przygotowuje się bardzo szybko. Czym prędzej zachęcamy więc do zaprzyjaźnienia się z chińskimi specjałami.