Kolejny sezon Doradcy Smaku już od 29 lutego zagości na ekranach. W czwartym sezonie zmieni się szef kuchni – od teraz gotował dla Was będzie Andrzej Polan. Czym jeszcze zaskoczy program w nowej odsłonie?
Co ugotuje Andrzej Polan?
To będzie debiut Andrzeja Polana w roli prowadzącego „Doradcę Smaku”, jednakże większość z Was już go doskonale zna. Wielokrotnie gotował w popularnych programach telewizyjnych.
Kim jest Andrzej Polan i jaką jakość wniesie do czwartego sezonu „Doradcy Smaku”? Ze wszystkich kuchni świata najbardziej ceni sobie naszą rodzimą. Odnajduje w niej prawdziwe bogactwo smaków i kolorów, które rodzą się ze świeżych produktów najwyższej jakości. Leśne skarby w postaci na przykład borowików, wybór doskonałych mięs, ryby, makarony czy różne rodzaje kaszy stanowić będą treściwą podstawę dań, które przygotować możecie dla siebie i rodziny, ale także nie powstydzicie się, podając je przyjaciołom lub komuś, kogo serce dopiero pragniecie podbić. Kuchnia polska będzie jednak jedynie punktem wyjścia i inspiracją, a wiele przepisów prezentowanych w programie odwoływać się będzie do smaków świata. Przeplotą się tutaj nie tylko wpływy europejskie, ale także orientalne. Oglądając nowy sezon, znajdziecie codzienną inspirację i pomysł na zupę, danie główne czy deser. Jak mawia Andrzej Polan – do gotowania należy podchodzić z sercem. To klucz, który wyważa wszystkie drzwi. Jeśli będziecie lubili to, co robicie i wierzyli w kulinarny sukces, to na pewno przyrządzone potrawy będą smakowały. A celem programu jest tak pokazać przepisy, aby każdy mógł przygotować w łatwy sposób zaskakujące i pyszne danie. Wszystko według autorskiego pomysłu Doradcy Smaku, który z prostych produktów tworzy danie wykwintne i pięknie się prezentujące. Jaka jest jeszcze kuchnia Andrzeja Polana?
Nie masz pomysłu – idź na targ!
Jeśli nie wiemy, co ugotować na obiad, przejdźmy się na targ. Tam wśród wystawionych na kramach owoców i warzyw odnajdziemy te najdojrzalsze, które aż zachęcają, by ich spróbować. Taki upatrzony pachnący kalafior, rumiany pomidor czy emanujący świeżą zielenią groszek to dobry początek pomysłu na genialne danie. Zgodnie z taką filozofią Andrzej Polan gotuje także we własnej restauracji „Mała Polana Smaków”. Panuje w niej doskonała organizacja, ale także spokój. Tutaj każdy zna swoje zadania. Polan znany jest z tego, że potrafi perfekcyjnie, bez żadnych krzyków i nerwów zarządzać swoim zespołem. Porządek i organizacja panują także na talerzu. Bez zbędnych kombinacji i przepychu, dania składają się z maksymalnie 3-4 składników, połączonych kreatywnie, lecz w przemyślany sposób.
Mamy nadzieję, że udało nam się Was zachęcić. Koniecznie oglądajcie nową odsłonę „Doradcy Smaku”!
Na pierwszy odcinek zapraszamy już 29 lutego. Program do obejrzenia od poniedziałku do czwartku, o godzinie 20:10 na antenie TVN.