Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najnowszy odcinek programu Doradca Smaku OGLĄDAJ

Krzysztof Wojtal odkrywa smaki kuchni polskiej

Krzysztof Wojtal odkrywa smaki kuchni polskiej

Prawdziwą „perłą” wśród typowych dań kuchni polskiej są zrazy. Zapiekane z kaszą perłową i wędzonym boczkiem są przykładem doskonałej klasyki, która gwarantuje wykwintny obiad.

Tradycyjna kuchnia polska ma wiele popisowych dań, bez których nie wyobrażamy sobie większych uroczystości czy niedzielnych obiadów. Z pewnością należą do nich zrazy wołowe, które zostały docenione już w kuchni staropolskiej dokąd „przywędrowały” z Litwy.

Chociaż ich nazwa sugeruje kawałek zwiniętego mięsa, to jednak dawniej kryła się pod nią duszona wołowina przyrządzana w specjalnie przeznaczonym do tego garnku. Tak przygotowane mięso obowiązkowo podawane było z sosem własnym z dodatkiem cebuli lub też grzybowym. Każdy z tych wariantów to prawdziwy rarytas uwodzący kubki smakowe i zmysł powonienia swoim doskonałym aromatem.

Dzisiaj wyróżnia się wiele odmian równie smacznych zrazów, do najpopularniejszych należą jednak zrazy mielone (zraziki), które przygotowuje się z mięsa mielonego i niekiedy wypełnia farszem grzybowym. Innym rodzajem są zrazy wołowe przyrządzane z różnych części mięsa, m.in. z polędwicy.

Natomiast jedną z najstarszych i zaliczanych do popisowych odmian są tzw. zrazy polskie. Charakterystyczne dla tego dania jest to, że wykonuje się je z bitych plastrów wołowiny, które podaje się nafaszerowane specjalnie wykonanych nadzieniem ze słoniny, kiszonych ogórków, posiekanej cebuli, musztardy.

Jeśli chcecie przywołać w czasie niedzielnego obiadu staropolskie smaki, to zapraszamy do poznania przepisu na zrazy polskie zapiekane z kaszą perłową i wędzonym boczkiem według Krzysztofa Wojtala. Ten smak na długo pozostanie w Waszej pamięci. Smacznego!

Krok 1 – lista zakupów na 4 osoby
800 g wołowiny bez kości (np. wołowina zrazowa)
300 g boczku wędzonego
500 g borowików (po sezonie mogą być mrożone)
1 litr rosołu
1 por
200 g marchwi
300 g cebuli
6 ząbków czosnku
300 g kaszy perłowej
300 g mąki
300 ml oleju
ziele angielskie
liść laurowy
sól
pieprz

Krok 2.
Mięso pokrój w plastry, rozbij, posól, popieprz, obtocz w mące i podsmaż na oleju.

Krok 3.
Boczek pokrój w plastry.

Krok 4.
Warzywa umyj, obierz i pokrój w plasterki.

Krok 5.
Kaszę ugotuj na półtwardo.

Krok 6.
Grzyby oczyść, pokrój i przesmaż na oleju z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dopraw.

Krok 7.
W żaroodpornym naczyniu układaj warstwami kaszę, warzywa, plastry mięsa, boczek, grzyby i zakończ warstwą kaszy.

Krok 8.
Całość ostrożnie zalej rosołem, tak aby warstwy się nie wymieszały, a płyn lekko zakrył danie. Dodaj kilka ziaren ziela angielskiego i liść laurowy.

Krok 9.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 120 stopni C i piecz około 40 minut.

Krok 10.
Gotowe - smacznego!

Krzysztof Wojtal odkrywa smaki kuchni polskiej

 

Ewa Wojtaszko 18.01.2016 08:46
bardzo lubię wołowinkę,szkoda tylko ,że cena troszkę wysoka :)
bietka 17.01.2016 09:54
to ja poproszę dzisiaj taki obiad z dostawą do domu :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek itsnatural smak