Kolorowy pieprz ziarnisty naszą Przyprawa Tygodnia

Pieprz niegdyś był ceniony równie wysoko jak złoto. Przez wieki wykorzystywany jako „waluta wymienialna” zarówno na Wschodzie, jak i na Zachodzie. W średniowieczu pieprz był niekiedy stosowany jako forma zapłaty podatków, dzierżawy lub czynszu, a niekiedy nawet i posagu. Pieprz był tak cenną przyprawą, że Anglicy do aromatyzowania potraw ziołowych zaczęli wykorzystywać substytutów tej przyprawy. Zapotrzebowanie na pieprz stało się impulsem do odkrycia morskiej drogi na Wschód przez Vasco da Gamę. Pieprz będący rośliną wieloletnią, ma pędy dorastające nawet do 15m długości.
Owoce pieprzu, są początkowo zielone, później czerwone, aż w końcu czarne. Pieprz zielony reprezentuje najwcześniejszą formą dojrzewania, dzięki czemu jego smak jest delikatny i odświeżający. Ziarna czerwone są już w pełni dojrzałe i charakteryzują się bardziej pikantnym smakiem niż ziarna zielone. Czarny pieprz powstaje podczas procesu fermentacji i suszenia owocu pieprzu zielonego. Charakteryzuje się najostrzejszym smakiem i najbardziej intensywnym aromatem. Ziarna białe powstają najdłużej, gdyż stanowią dojrzałą formę owocu pieprzu czarnego. Są one namaczane w wodzie, a następnie usuwa się zewnętrzną część jej owocni. Otrzymane szare pestki są poddawane suszeniu aż do momentu uzyskania żółtawobiałego koloru. Pieprz biały jest mniej palący niż pieprz czarny, a także charakteryzuje się bardziej subtelnym smakiem. Dlatego mieszanka kolorowego pieprzu to kompozycja ostrzejszych i łagodniejszych nut smakowych, które zadowolą najbardziej wymagających smakoszy.
Pieprz kolorowy ziarnisty polecmy stosować do pieczonych, smażonych, a także grillowanych ciemnych mięs - na przykład wołowiny i dziczyzny, ale także do potraw z warzyw. W takim wypadku dodajemy ziarna na początku przyrządzania potrawy. Ze względu na szeroką gamę stopnia ostrości różnych kolorów pieprzu nadaje nawet najprostszym potrawom oryginalny charakter. Kolorowy pieprz można użyć również jako wyszukany element dekoracyjnypotrawy.
Komentarze (0)