Czy zastanawialiście się kiedyś nad symboliką koloru złota? Podobno osoby, które charakteryzują się złotą barwą cechują się bogatym życiem wewnętrznym i umiłowaniem wzniosłych ideałów. ‘Złoci’ zwykle stawiają sobie wielkie wyzwania – uwielbiają sięgać gwiazd. Kolor ten niesie ze sobą także znaczenie dobrobytu. Warto więc sięgnąć po niego w sylwestrowy wieczór i nie mamy tutaj na myśli wyłącznie kreacji.
Jeśli planujecie przywitać nadchodzący rok pod własnym dachem, przypilnujcie, by i Wasz stół był bogato zastawiony. Oto nasze złote rady:
- Koreczki z dodatkiem Cebulki złotej Prymat.
- Kanapki z dodatkiem Musztardy chrzanowej, delikatesowej, sarepskiej, kremskiej lub rosyjskiej Prymat.
- Przekąski lub sałatka, np. z marynowanym kurczakiem, warzywami i złocistymi Patisonami marynowanymi Prymat.
A oto i złociste dania główne, czyli „Polędwica wieprzowa w pikantnej kruszonce z aromatyczna soczewicą” oraz „Grillowany łosoś norweski z sosem musztardowo-majonezowym z miodem”. Pyszności!
„Polędwica wieprzowa w pikantnej kruszonce z aromatyczna soczewicą”
Składniki:
dla 4 osób:
4 oczyszczone polędwiczki wieprzowe
¼ szklanki oliwy z oliwek
Marynata do mięs pikantna Prymat
Pikantna kruszonka:
2 łyżki masła
1 łyżka majeranku
1 łyżka Musztardy rosyjskiej Prymat
Bułka tarta pikantna Prymat
Soczewica:
1 puszka (420 g) soczewicy
4 cebule szalotki
3 ząbki czosnku
1 gałązka rozmarynu
Papryka ostra Prymat
Grubo mielony czarny pieprz Prymat
Sól czosnkowa Prymat
Majeranek Prymat
2 łyżki oliwy z oliwek
100 g pokrojonego w kostkę chudego bekonu
1 szklanka pomidorów concasse lub pelati
Kilka gałązek tymianku do dekoracji
Sposób przygotowania:
Umytą, oczyszczoną i osuszoną polędwicę wieprzową zamarynować w oliwie z oliwek zmiksowanej z pikantną marynatą do mięs Prymat.
Masło (w temperaturze pokojowej) dokładnie wymieszać z musztardą i majerankiem, a następnie dodawać bułkę tartą, aż do uzyskania konsystencji plasteliny.
Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmażyć bekon, cebulę, czosnek i gałązkę rozmarynu. Następnie dodać odcedzoną soczewicę. Całość poddusić, po czym dodać pomidory, wymieszać i doprawić do smaku.
Marynowane polędwiczki obsmażyć na patelni, następnie umieścić na nich pikantną kruszonkę i piec 10 minut w temperaturze 180°C. Tak przygotowaną polędwicę pokroić w plastry i ułożyć na aromatycznej soczewicy z pomidorami i ziołami. Przed podaniem udekorować świeżym tymiankiem.
„Grillowany łosoś norweski z sosem musztardowo-majonezowym z miodem”
Składniki:
dla 4 osób:
4 x 200 g fileta łososia ze skórą
Marynata:
2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
1 łyżka przyprawy do ryb Prymat
sól czosnkowa, pieprz czarny Prymat do smaku
Sos:
½ szklanki majonezu
2 łyżki Musztardy sarepskiej Prymat
1 łyżka miodu pszczelego
1 łyżka posiekanego świeżego koperku
Sól, grubo mielony czarny pieprz, gorczyca Prymat do smaku
Sposób przygotowania:
Filety z łososia norweskiego oczyścić, umyć i starannie osuszyć. Wszystkie składniki marynaty dokładnie zmiksować i doprawić do smaku wedle własnego gustu. Tak przygotowaną marynatą natrzeć rybę i odstawić do lodówki na minimum 1 godzinę (im dłuższy czas marynowania, tym głębszy efekt smakowy grillowanej ryby).
Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Filety z łososia ułożyć skórą do dołu na posmarowanym oliwą lub olejem gorącym ruszcie, a następnie na każdy kawałek ryby nałożyć sos. Grill przykryć pokrywką lub folią aluminiową i piec rybę przez ok. 15 minut. Tak przygotowanego łososia podawać z grillowanymi ziemniakami i kwaśną śmietaną.