Kolorowa Środa: srebrny

Gdy przed świtem słowik śpiewa, drzewa w cieniach słuchają.
Pod rękę po ogrodzie chodzi Pan Bóg z Mają.
Srebro brzmi, z liści spływa, drzewa się kołyszą,
kwiaty siwe słuchają, nieba siwe słuchają...
Maria Pawlikowska-Jasnorzewska, Słowik i świt
Tak o słowiczym śpiewie pisała niegdyś polska poetka. Srebro bowiem, to szlachetny kolor. Osoby, które upodobały go sobie są honorowe, romantyczne i potrafią się zachować ‘po rycersku’. Barwa ta określa między innymi osoby godne zaufania, ale szlachetność tego koloru potrafi wyrażać się również w potrawach. Srebro najlepiej uwydatnia się na przykład we wszelkiego rodzaju rybach. Dlatego na nasz stół zawędrował dzisiaj srebrzysty pstrąg w aromatycznych ziołach. Zapraszamy do degustacji!
Aromatyczny pstrąg
Składniki:
4 średnie sprawione pstrągi (około 1 kg)
1 łyżka masła
4 gałązki świeżego koperku
Sól ziołowa Prymat
Zaprawa
2 łyżki oliwy
sok z 2 cytryn
2 łyżki Natki pietruszki Prymat
1 łyżka Oregano Prymat
Pieprz biały mielony Prymat
Sposób przygotowania:
Przygotować zaprawę: oliwę wymieszać z pozostałymi składnikami.
Ryby umyć, osuszyć, posolić i posmarować z zewnątrz zaprawą. Do środka każdego pstrąga włożyć gałązkę koperku i grudkę masła. Ryby oddzielnie zawinąć w folię aluminiową i odłożyć na 1 godz. do lodówki. Następnie piec 15–20 min na grillu lub w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C. Podawać w lekko uchylonym pakieciku z folii, z ziemniakami z wody lub ryżem i zieloną sałatą.
(4 porcje)
Komentarze (1)