Nasze mistrzowskie Musztardy Prymat zachwycą nawet najbardziej wyszukane podniebienia. Pięć smaków to co najmniej pięć sposobów na udane danie. Z musztardą: sarepską, delikatesową, chrzanową, rosyjską i kremską dodamy niepowtarzalnego smaku zarówno kiełbaskom, jak i kanapkom czy wyszukanym potrawom. Musztardy Prymat doskonale komponują się z mięsem pieczonym, duszonym i smażonym, jak również z sosami i sałatkami.
Dziś musztardowy kolor należeć będzie do Fileta mignon z zapiekanymi szparagami. Propozycja iście mistrzowska – w sam raz by uczcić rozpoczęcie piłkarskiego święta.
Filet mignon z zapiekanymi szparagami
w sosie holenderskim
Składniki dla 4 osób:
800 g polędwicy wołowej
Marynata:
100 ml oliwy z oliwek,
Opakowanie Stek przyprawa gruboziarnista Prymat
1 łyżka Musztardy sarepskiej Prymat
200 g obranych białych i zielonych szparagów
60 g płatków sera parmezan
Sos holenderski:
4 żółtka
½ łyżeczki sosu tabasco
sok z ½ cytryny
60 ml podgrzanego białego wina
100 ml ciepłego, sklarowanego masła
sól do smaku
miąższ z 2 pomidorów bez skóry
6 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżka prażonych orzeszków piniowych
1 łyżka posiekanych Kaparów Smak
1 roztarty ząbek czosnku
kilka listków posiekanej bazylii
4 listki bazylii do dekoracji
Sól ziołowa, Pieprz czarny grubo mielony Prymat do smaku
Sposób przygotowania:
Umytą, oczyszczoną i osuszoną polędwicę pokroić w poprzek na 8 medalionów, zamarynować we wszystkich składnikach marynaty i odstawić do lodówki.
Na garnku z delikatnie gotującą się wodą ustawić metalową miskę. Do miski wbić żółtka, dodać wino, sok z limonki i tabasco. Całość ubić rózgą, stopniowo dodając masło, aż do uzyskania konsystencji majonezu, a następnie posolić.
Pomidory pokroić w kostkę, połączyć z oliwą, orzeszkami piniowymi, kaparami, czosnkiem i posiekaną bazylią. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem.
Szparagi ugotować we wrzącej, posolonej wodzie z dodatkiem cukru, a następnie ułożyć na talerzu i wstawić do rozgrzanego piekarnika ustawionego na funkcję grill (lub umieścić na blasze i po zapieczeniu przełożyć na talerze).
Polędwicę wyjąć z marynaty i grillować po 5 minut z każdej ze stron. Na zapieczonych szparagach ułożyć soczyste mięso, a nim przygotowane wcześniej pomidory z kaparami i orzeszkami pinii. Przed podaniem danie posypać płatkami parmezanu i udekorować listkami świeżej bazylii.