Dzisiaj dopisujemy do naszej listy kolorów krem. Ten delikatny kolor – oprócz tego, że kojarzy się najczęściej ze słodkościami – zaczął przywodzić na myśl także zupy. Łagodny, wyrafinowany smak – to właśnie to, czego dzisiaj szukamy.
Spróbujcie dzisiaj naszej zupy: „Kaprys ogrodnika”
Zupa „Kaprys ogrodnika”
Składniki:
5 dużych jabłek (około 1 kg)
1/2 szklanki mleka
1 szklanka śmietanki 18-procentowej
2 łyżki cukru
po 1 małej łyżeczce cukru waniliowego i Cynamonu mielonego Prymat
1 łyżka budyniu waniliowego
Skórka otarta z 1 cytryny
Szczypta soli
Sposób przygotowania:
2 jabłka umyć, pokroić na ćwiartki, oczyścić z gniazd nasiennych, rozgotować w 3 szklankach wody i przetrzeć przez sito. Do musu dodać skórkę´ cytrynowa, szczyptę soli, cukier, cukier waniliowy i Cynamon mielony Prymat. Budyń rozprowadzić zimnym mlekiem, wlać do gorącego musu jabłkowego i mieszając, chwilę gotować. Pozostałem jabłka obrać, zatrzeć na tarce z małymi otworami i dodać do zupy. Zdjąć z ognia i połączyć ze śmietanką. Jeśli zupa jest za gęsta, rozrzedzić mlekiem. Podawać letnią lub zimną, z biszkoptami.
(4/5 porcji)