Kolorowa Środa: jagodowy

Leśne wyprawy sprzyjają tak zwanemu podskubywaniu leśnych owoców. Któż z nas nie cieszy się, gdy w pobliżu leśnych ścieżyn natrafi na słodkie jagody, czy jeżyny?! Warto przy tym zaznaczyć, że owoce te są niezwykle cennym źródłem wielu witamin i minerałów.
Taka borówka na ten przykład zawiera:
Prowitaminę A, witaminę C, PP, witaminy z grupy B, wapń, fosfor, miedź, żelazo, selen, karotenoidy, przeciwutleniacze, garbniki…
Jak więc widzimy, jagody to znakomita dawka energii i witamin. Są ponadto świetnym antidotum na wszelkie bóle brzucha, nudności oraz biegunki. Co ciekawe - doskonale wpływają również na wzrok. Dzięki zawartych w nich antocyjanach znacznie poprawiają się również ukrwienie oka, co sprzyja zwiększeniu ostrości widzenia.
A jak wykorzystać leśne zdobycze? Na przykład przyrządzając ser camembert z jagodami w żubrówce :).
Ser camembert panierowany w bułce z orzechami
i jagodami w żubrówce
Składniki dla 4 osób:
4 x 125 g sera camembert
2 jajka
½ szklanki mąki
2 szklanki Bułki tartej pikantnej Prymat
1 szklanka tłuczonych orzechów włoskich, piniowych i arachidowych
Oliwa do smażenia
200 g jagód w żubrówce
100 ml czerwonego wina
Mieszanka świeżych sałat
100 ml sosu sałatkowego francuskiego (vinaigrette) Prymat
przygotowanego zgodnie z opisem na opakowaniu
4 gruszki z kompotu
Sposób przygotowania:
Camembert oprószyć mąką, zanurzyć w roztrzepanym jajku i panierować dwukrotnie w pikantnej bułce tartej z tłuczonymi orzechami. Następnie ser usmażyć na rozgrzanej oliwie na złoty kolor. Chrupiący smażony camembert podawać ze świeżymi sałatami skropionymi sosem vinaigrette, jagodami w żubrówce i gruszką.
Komentarze (4)