Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kolorowa Środa: Brązowy

Kolorowa Środa: Brązowy

 

 

Brąz to kolor wyjątkowo ciepły przywodzący na myśl w pierwszej kolejności czekoladę - przynajmnie nam :). Wpływa kojąco na nasz organizm, dlatego warto się nim otaczać, szczególnie wprowadzając brązowe elementy w przestrzeń naszych sypialni oraz salonów. Dzięki tym zabiegom łatwiej się nam będzie odprężyć. Może warto w tym roku udekorować wigilijny stół właśnie brązowymi dodatkami?

 

Prócz tego kolor ten przywodzi na myśl również ziemię, a więc i całą naturę, z którą jest nierozerwalnie związany. Osobom, które lubią się brązem otaczać dodaje otuchy i uspokaja. Z pewnością otuchę w nasze serca po całym dniu poszczenia wleje widok stołu, uginającego się pod ciężarem wigilijnych potraw. Żeby nie zawieźć oczekiwań rodziny proponujemy sięgnąć po przepisy w kolorze brązu.

 

 

 3

 

 

 

Smażone grzyby suszone

 

 

Składniki:

 

16 kapeluszy suszonych prawdziwków o średnicy 4-5 cm

3 szklanki mleka

2 jajka

½ szklanki bułki tartej

4 łyżki mąki pszennej

natka pietruszki Prymat

olej do smażenia

Sól morska Prymat

 

 

Sposób przygotowania:

 

Grzyby dokładnie umyć, zalać posolonym mlekiem i pozostawić na 6-8 godz. Następnie wyjąć z mleka, zalać lekko posoloną wodą i gotować do miękkości. Odcedzić, ułożyć na deseczce, przycisnąć drugą deseczką. Jajka roztrzepać z 2 łyżkami wody i lekko posolić. Na dwóch talerzykach przygotować mąkę i bułkę tartą. Grzyby obtaczać w mące a następnie w jajku i bułce. Smażyć na gorącym tłuszczu z obu stron na rumiano, podawać gorące przybrane natką pietruszki.

 

 

 1

 

 

 

 

Kapusta z grzybami

 

 

Składniki:

 

1 kg mało kwaśnej kiszonej kapusty

10 dag suszonych grzybów

1 cebula (15 dag)

4 łyżki masła lub lepiej oleju rzepakowego

2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej Kucharek

2 Liście laurowe Prymat

4 ziarna Pieprzu kolorowego ziarnistego i Ziela angielskiego Prymat

 

 

Sposób przygotowania:

 

Kapustę pokroić, zalać w garnku 2 szklankami wody i gotować do miękkości na małym ogniu wraz z przyprawami. Grzyby opłukać, namoczyć na 2-3 godziny a następnie ugotować w 1 szklance wody do miękkości. Po przestudzeniu pokroić grzyby w cienkie paseczki i wraz z wywarem dodać do kapusty. Cebulę obrać pokroić, zrumienić na tłuszczu i dodać do kapusty. Chwilę jeszcze pogotować. Na koniec doprawić solą i pieprzem.

 

 

 

2

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak