Brąz to kolor wyjątkowo ciepły przywodzący na myśl w pierwszej kolejności czekoladę - przynajmnie nam :). Wpływa kojąco na nasz organizm, dlatego warto się nim otaczać, szczególnie wprowadzając brązowe elementy w przestrzeń naszych sypialni oraz salonów. Dzięki tym zabiegom łatwiej się nam będzie odprężyć. Może warto w tym roku udekorować wigilijny stół właśnie brązowymi dodatkami?
Prócz tego kolor ten przywodzi na myśl również ziemię, a więc i całą naturę, z którą jest nierozerwalnie związany. Osobom, które lubią się brązem otaczać dodaje otuchy i uspokaja. Z pewnością otuchę w nasze serca po całym dniu poszczenia wleje widok stołu, uginającego się pod ciężarem wigilijnych potraw. Żeby nie zawieźć oczekiwań rodziny proponujemy sięgnąć po przepisy w kolorze brązu.
Smażone grzyby suszone
Składniki:
16 kapeluszy suszonych prawdziwków o średnicy 4-5 cm
3 szklanki mleka
2 jajka
½ szklanki bułki tartej
4 łyżki mąki pszennej
natka pietruszki Prymat
olej do smażenia
Sól morska Prymat
Sposób przygotowania:
Grzyby dokładnie umyć, zalać posolonym mlekiem i pozostawić na 6-8 godz. Następnie wyjąć z mleka, zalać lekko posoloną wodą i gotować do miękkości. Odcedzić, ułożyć na deseczce, przycisnąć drugą deseczką. Jajka roztrzepać z 2 łyżkami wody i lekko posolić. Na dwóch talerzykach przygotować mąkę i bułkę tartą. Grzyby obtaczać w mące a następnie w jajku i bułce. Smażyć na gorącym tłuszczu z obu stron na rumiano, podawać gorące przybrane natką pietruszki.
Kapusta z grzybami
Składniki:
1 kg mało kwaśnej kiszonej kapusty
10 dag suszonych grzybów
1 cebula (15 dag)
4 łyżki masła lub lepiej oleju rzepakowego
2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej Kucharek
2 Liście laurowe Prymat
4 ziarna Pieprzu kolorowego ziarnistego i Ziela angielskiego Prymat
Sposób przygotowania:
Kapustę pokroić, zalać w garnku 2 szklankami wody i gotować do miękkości na małym ogniu wraz z przyprawami. Grzyby opłukać, namoczyć na 2-3 godziny a następnie ugotować w 1 szklance wody do miękkości. Po przestudzeniu pokroić grzyby w cienkie paseczki i wraz z wywarem dodać do kapusty. Cebulę obrać pokroić, zrumienić na tłuszczu i dodać do kapusty. Chwilę jeszcze pogotować. Na koniec doprawić solą i pieprzem.