Kolorowa środa: biało-czerwony

Po wczorajszym, jakże ekscytującym meczu warto sięgnąć po coś, co ostudzi nasze emocje. Może być to na przykład truskawkowo-waniliowy chłodnik podany z sorbetem cytrynowym oraz miętą. Czujecie ten orzeźwiająco-zniewalający smak :)? Pora na chwilę zapomnienia…
Czy wiecie, że…
Truskawki to bogate źródło witamin, w tym witaminy C, A, PP, B1 i B2. Już około 300 gramów tych owoców zapewnia dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Dieta bogata w truskawki korzystnie wpływa na naszą skórę, włosy i paznokcie.
Chłodnik z truskawek i wanilii
z sorbetem cytrynowym i świeżą mięta
Składniki:
500 g truskawek
300 ml jogurtu naturalnego
100 ml czerwonego wina
1 laska Wanilii Prymat
1 łyżka cukru
1 łyżka miodu wielokwiatowego
1 gałązka świeżej mięty
4 łyżki sorbetu cytrynowego
Szczypta Chili pieprz cayenne Prymat do smaku
Sposób przygotowania:
Truskawki umyć i obrać z szypułek. Do garnka wlać wino, dodać cukier, miód oraz przekrojoną na pół wanilię i gotować na małym ogniu przez około 10-15minut. Po tym czasie dodać truskawki, gotować kolejne 10 minut, a następnie ostudzić, wyjąć wanilię, dolać jogurt i całość zmiksować. Gotowy chłodnik doprawić do smaku i wstawić do lodówki. Po schłodzeniu podawać z cząstkami truskawek, sorbetem cytrynowym i świeżą miętą.
Komentarze (1)