W tym roku szykuje się nam wyjątkowo długie ‘leniuchowanie’. Aby w pełni wykorzystać nadchodzący czas najlepiej spędzić go w gronie przyjaciół i rodziny – na grillu :). Jeśli brakuje Wam ciekawych pomysłów i nie wystarczają już zwyczajne kiełbaski zaprezentujemy Wam pierwszy z serii przepisów ‘z rusztu’, który z pewnością stanie się hitem majówkowych wypadów grillowych.
Nasza środa upływać więc będzie w słonecznym kolorze ananasa. Zobaczcie sami z czym się go je :).
Marynowane szaszłyki z polędwiczek z kurczaka
podane z pikantnym karmelizowanym ananasem
i melonem gallo
Składniki dla 4 osób:
500 g polędwiczek z kurczaka
½ szklanki oliwy z oliwek
Przyprawa kebab-gyros Prymat
16 drewnianych patyczków do szaszłyków
1 obrany ananas
1 obrany melon gallo
Marynata do owoców:
Pieprz czarny grubo mielony Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
2 łyżki brązowego cukru
2 łyżki masła
8 listków świeżej mięty
50 ml koniaku Martell
Sposób przygotowania:
Umyte, oczyszczone i osuszone polędwiczki zalać marynatą przygotowaną poprzez zmiksowanie oliwy z oliwek z Przyprawą kebab-gyros Prymat. Odstawić do lodówki na 4-6 godzin. Owoce pokroić. Cukier rozpuścić na patelni tworząc karmel, dodać masło, a następnie dodać owoce, koniak Martell i całość dusić przez 5 minut. Zamarynowane polędwiczki z kurczaka nadziać na szpadki. Szaszłyki usmażyć na grillu, ułożyć na pikantnych karmelizowanych owocach, posypać siekaną miętą i grubo mielonym czarnym pieprzem.